Країни Балтії та Польща офіційно просять МОК не пускати на Олімпіаду росіян і білорусів

15:00 03.02.2023

Відповідальні за спорт очільники міністерств Естонії, Латвії, Литви й Польщі в четвер засудили спроби Міжнародного олімпійського комітету повернути спортсменів із Росії та Білорусі на міжнародні змагання.

Про це йдеться в спільній заяві відомств, яку цитує "Європейська правда".

Кулеба пояснив, чому неприпустимо допускати росіян на Олімпійські ігри
"Тоді як вільні та демократичні країни об'єднують свої зусилля, щоб збільшити підтримку України в її боротьбі проти агресивної війни, яку веде Росія за підтримки свого союзника Білорусі та посилення санкцій проти Росії як держави-спонсора тероризму, МОК розпочинає пошук спеціальних форм участі спортсменів з Росії та Білорусі в міжнародних спортивних змаганнях, включно з Олімпійськими іграми в Парижі у 2024 році, що дозволяє використовувати спорт для легітимізації та відволікти увагу від агресивної війни Росії проти України", – наголошують міністри.

Вони вважають, що наміри дозволити російським і білоруським спортсменам брати участь у міжнародних спортивних змаганнях під нейтральним прапором "легітимізують політичні рішення та широку пропаганду цих країн, зокрема використовуючи спорт як фактор для відволікання уваги від протиправної агресії Росії проти України".

"Висловлюємо велику вдячність усім міжнародним спортивним організаціям та федераціям, які відсторонили спортсменів та представників Росії та Білорусі від міжнародних змагань та організацій та закликаємо їх не змінювати свою позицію доти, доки Росія та Білорусь не припинять свою агресію проти України", – йдеться в заяві.

Також міністри спорту країн Балтії та Польщі переконані, що повернення росіян і білорусів до міжнародних змагань може "поставити спортсменів у скрутне становище та додатковий тиск, оскільки їм доведеться змагатися проти росіян і білорусів або стикатися з ними та їхніми прихильниками на спортивних заходах".

У зверненні наприкінці січня президент Володимир Зеленський оголосив про початок "марафону чесності", який буде спрямований на очищення керівництва міжнародних олімпійських структур від лицемірства та будь-яких намагань витягнути у світовий спорт представників Росії.

Президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах після цього заявив, що хоче "вивчити можливість" повернення атлетів із Росії та Білорусі в міжнародний спорт навіть попри те, що це може бути причиною бойкоту змагань з боку України.

Ще на цю тему