Під час конфіскації заморожених російських активів Естонія може наслідувати приклад Канади

09:40 03.02.2023

Уряд Естонії обговорив представлений міністерством юстиції та МЗС огляд, присвячений можливості узаконити конфіскацію заморожених російських активів в Естонії для відшкодування воєнної шкоди, завданої російською агресією в Україні.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє портал ERR.

"Ми доклали багато зусиль для його розроблення, і сьогоднішньою вказівкою уряду було, що ми маємо продовжувати та представити також відповідний проєкт у співпраці з міністерством юстиції та міністерством закордонних справ", - сказала міністр юстиції Леа Данільсон-Ярг на пресконференції уряду.

За її словами, Україна вже складає реєстр військових збитків відповідно до резолюції ООН, згідно з якою всі збитки, заподіяні Росією, потрібно зареєструвати і готуватися до подання позовів щодо їхнього відшкодування.

"У ситуації, коли в майбутньому Україна пред'явить Росії претензії, які Росія відмовиться виконувати, теоретично Україна може звернутися до інших країн або навіть до Європейського союзу по допомогу у виконанні цих вимог за рахунок активів РФ під їхньою власною юрисдикцією. Тож тут ми в будь-якому разі маємо бути готові до того, що такі прохання про допомогу можуть надійти з України. Нам обов'язково потрібно знайти якесь правове рішення з питання конфіскації підсанкційних активів", - сказала міністр юстиції.

Данільсон-Ярг навела як приклад Канаду, яка вже ухвалила регуляції, згідно з якими в разі серйозного порушення миру і безпеки можлива конфіскація майна винної в цьому країни та осіб, причетних до порушення, а також використання його для покриття заподіяної шкоди. "Це було б якоюсь мірою прикладом і для нас", - зазначила вона.

Кінцевою метою буде досягнення на рівні Європейського союзу регуляції, яка дозволить використовувати заморожені активи для компенсації збитків України, додала Данілсон-Ярг.

Однак міністр висловила сумнів у можливості ухвалення цього законопроєкту в нинішньому складі Рійгікогу, оскільки до виборів залишилося лише кілька тижнів.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі пообіцяв, що британський уряд уважно вивчатиме канадську модель арешту активів російських олігархів, які перебувають під санкціями, і використання цих коштів для допомоги Україні.

Теми:

Ще на цю тему