Російська делегація ОБСЄ в річницю вторгнення рф в Україну танцюватиме на балу у Відні

14:40 02.02.2023

Австрія допустила російських політиків та журналістів до парламентської асамблеї ОБСЄ попри те, що практично усі вони перебувають під санкціями Європейського Союзу. 

Про це повідомляє видання Der Standard, пише ZN.UA.

Відень схвалив візи для членів делегації РФ, а також представників ЗМІ для відвідування асамблеї, засідання якої має відбутись в столиці Австрії у річницю повномасштабного вторгнення Росії в Україну — 23-24 лютого.

Серед членів делегації, зокрема будуть присутні Пьотр Толстой та Лєонід Слуцкій, відомі заявами на підтримку війни проти України.

Голова делегації Пьотр Толстой в інтерв'ю французькій телерадіокомпанії BFM заявляв, що президент Росії Владімір Путін «поверне Україну в 18 століття» і високо оцінював заходи з «денацифікації», які здійснює в Україні РФ.

Лєонід Слуцкій закликав до застосування смертної кари для захисників Маріуполя. Деякі інші учасники делегації перебувають у списку Міністерства юстиції США, яке висунуло його фігурантам звинувачення у проведенні міжнародних кампаній з дезінформації та впливі на операції з послаблення санкцій. 

Рішення Австрії допустити російських представників до парламентської асамблеї ОБСЄ може бути неоднозначно сприйняте міжнародною спільнотою, адже зараз у Відні триває сезон балів. І 24 лютого, у річницю вторгнення Росії, паралельно із засіданням в ОБСЄ, буквально за кілька метрів від місця його проведення, в імператорській резиденції Гофбург, розпочнеться традиційний академічний бал FPÖ (Австрійської партії свободи, яка сповідує відверто проросійські та пропутінські погляди), участь в якому, ймовірно, візьмуть і представники Росії.

FPÖ має тісні зв’язки з партією Путіна «Єдина Росія». Щонайменше семеро членів російської делегації в ОБСЄ входять до цієї партії, яка з 2016 року має угоду про дружбу з FPÖ.

«Ідея про те, що такі люди, як Толстой і Слуцкій, після переговорів ОБСЄ спустяться сходами в Гофбурзі і вальсуватимуть там зі своїми друзями з FPÖ, звучить дико», — наголосив виданню український дипломат, який побажав залишитися неназваним. 

В українському МЗС вважають, що використання візи для цих цілей є явно неправомірним.  

Торік Польща та Велика Британія відмовили росіянам у візах для участі в заходах ОБСЄ, Австрія дала дозвіл, позаяк, за словами представників її МЗС, «це не питання доцільності, а юридичне зобов'язання». Австрія має офіційну угоду про штаб-квартиру з ОБСЄ, яка гарантує спрощений в’їзд для учасників заходів, організованих організацією. Ані Велика Британія, ні Польща такої угоди з ОБСЄ не мають.
 

Теми:

Ще на цю тему