МО Білорусі заявляє, що тепер може автономно використовувати російські ракети "Іскандер"

17:20 01.02.2023

Міністерство оборони Білорусі стверджує, що Збройні Сили країни тепер можуть самостійно використовувати поставлені Росією мобільні керовані ракетні комплекси "Іскандер".

Це – результат спільних з РФ навчань, повідомляє МО РБ. 

"Для того, щоб управляти цим унікальним комплексом, білоруські військовослужбовці пройшли навчання в Російській Федерації. Після завершення теоретичного курсу навчання була здійснена їх практична підготовка на білоруських полігонах", – повідомив начальник ракетних військ і артилерії ЗС РБ – начальник управління ракетних військ і артилерії Генштабу ЗС РБ полковник Руслан Чехов. 


Він також заявив, що раніше у країни не було ударної зброї з дальністю понад 300 км, а ці ракети здатні вражати цілі на відстані до 500 км. Чехов похвалив "Іскандер" і назвав "мрією кожного ракетника".

Ракети Іскандер в Білорусі - що відомо
Наприкінці березня 2022 року, через місяць після початку повномасштабної війни в Україні, Генштаб ЗСУ повідомляв, що фіксується підвезення російських ракет до" Іскандерів " на територію Білорусі. 

У травні в Білорусі зафіксували пересування "Іскандер" до кордону з Україною. 

У грудні 2022 року Білоруський диктатор Олександр Лукашенко заявив, передані Росією комплекси С-400 та "Іскандер" вийшли на бойове чергування. 

Ракети Іскандер у війні РФ проти України
За інформацією Міноборони, станом на початок січня Росія використала у війні проти України 744 балістичні ракети ракети "Іскандер". 

Однак запаси цих ракет РФ майже повністю вичерпала. У розвідці напередодні зауважували, що у Росії залишилося близько 20% від довоєнних запасів ракет. 

"У них є "Іскандери", є Х-101, Х-555. . ... Це приблизно 550 одиниць. Їх потенціалу вистачить на проведення двох-трьох масованих ударів у кількості понад 80 ракет", – заявляв представник Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький.

Напередодні генерал-лейтенант Ігор Романенко пояснював, що останнім часом росіяни майже не використовують "Іскандери" наземного базування. Натомість вони використовують морські платформи (надводні та підводні кораблі) у Чорному та Каспійському морях. Крім того, ворог запускає ракети зі стратегічних бомбардувальників.

Ще на цю тему