У Туреччині порушили кримінальну справу проти активіста, який палив Корани

11:20 01.02.2023

Головна прокуратура Анкари порушила кримінальну справу стосовно ультраправого дансько-шведського політика Расмуса Палудана та Едвіна Вагенсвельда, які раніше вчинили акти зі спалення Корану у Швеції, Данії та Нідерландах.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Anadolu.

"Підозрювані скоювали акти публічного розпалювання суспільної ненависті та ворожнечі проти священних цінностей ісламської релігії – Корану та Пророка, а також відкрито ображали релігійні почуття певної частини населення", – йдеться в заяві прокуратури.

Зазначається, що розслідування здійснюватиметься на підставі відповідних статей Кримінального кодексу Туреччини.

Що стосується Вагенсвельда, він є представником правого руху "Патріотичні європейці проти ісламізації Заходу" і 24 січня розірвав копію Корану в Гаазі.

Поліція Фінляндії запобігла спалюванню Корану на акції в Гельсінкі
Расмус Палудан – лідер данської ультраправої партії "Жорсткий курс", відомий провокаційними акціями проти Туреччини. Протягом січня він спалив Коран біля посольств Туреччини у Копенгагені й Стокгольмі.

За даними ЗМІ, в організації принаймні однієї такої акції Палудану допоміг шведський журналіст Чанг Фрік, який також співпрацює з дочірнім підрозділом російського пропагандистського каналу RT.

Як відомо, невизначеність щодо погодження Туреччиною заявки Швеції зросла ще більше на тлі останніх антитурецьких акцій в країні. Після спалення Корану біля посольства Туреччини у Стокгольмі Туреччина призупинила тристоронні переговори зі Швецією та Фінляндією, заявивши, що розмовляти "безглуздо".

Попри це Швеція сподівається на приєднання до НАТО влітку цього року. 

Ще на цю тему