Оперативна інформація щодо ситуації на тимчасово окупованої території Криму станом на 31 січня

19:40 31.01.2023

Про ситуацію на тимчасово окупованих територіяз АР Крим та міста Севастополя станом на 31 січня 2023 року повідомляє у Фейсбуці Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим.

У повідомленні сказано:

«Кримського активіста Богдана Зізу незаконно етапували на росію в ростовську в’язницю.

Окупаційні силовики провели незаконні обшуки в Джанкойському районі та затримали шістьох киримли — Екрема Кроша, Айдера Асанова, Рефата Сейдаметова, Османа Абдуразакова, Лемана Зекір’яєва, Халіла Мамбетова.

Окупаційні суди Сімферополя винесли незаконні вироки 26 кримськотатарським активістам, які прийшли підтримати своїх співгромадян, затриманих після обшуків.

За інформацією з відкритих джерел, у Севастополі на кількох російських телеканалах відбулося прекрасне — хакери влаштували збій програми та увімкнули ролик зі зверненням Президента України Володимира Зеленського.

Чудова ДТП сталася в окупованому Криму: автобус із “Z” в кольорах георгіївської стрічки на задньому склі в’їхав у тролейбус із таким самим рашистським символом».

Щодо мілітаризації окупованого Кримського півострова Представництво президента повідомляє:

«Аеропорт у Сімферополі знову й досі закритий для цивільної авіації окупанта – до 1 лютого 2023 року. “Призупинення” роботи аеропорту продовжують щотижня з 24 лютого 2022, щоб російські винищувачі могли літати без перешкод.

В окупованому Криму до 5 лютого 2023 року діє “жовтий рівень” терористичної загрози, а в окупованому Севастополі – до 10 лютого.

Мешканці окупованого Криму, особливо у Севастополі, щодня продовжують фіксувати активність російських винищувачів, які, ймовірно, стріляють ракетами по містах України. Про нічний гул літаків також почали знову повідомляти з Ялти.

Жителі окупованого Криму щодня повідомляють нам про запуски російських ракет із акваторії Чорного моря – усі ці снаряди летять у бік українських міст.

рф продовжує використовувати територію окупованого Криму для підсилення своїх позицій у зоні бойових дій. На півночі окупованого півострову було помічено переміщення військової техніки, зокрема: 15-ти БТРів та 5-ти Камазів.

Прибуток від новорічного ярмарку та “ялинкових базарів” у Севастополі вирішили відправити на потреби російської армії: на фронт окупантам відправили продукти, рукавички, шкарпетки тощо. Ну, те, що російським солдатам нема за що їсти й не вистачає шкарпеток — давно не новина.

Очільниця окупаційної адміністрації Ялти яніна павленко також продовжує надавати допомогу російській армії: окупаційні медіа повідомили про направлення на фронт медикаментів, матеріально-технічних засобів, рацій, батарей тощо.

У Чорноморському, Роздольненському, Сакському та Ленінському районах окупованого Криму готують ділянки для російських солдатів, що якимось чудом зможуть повернутися живими з поля бою.

У селищі Зуя Білогірського району російські військові довели фермера до інфаркту: солдати рф перерізали всіх його корів (понад 200), а м’ясо нібито відправили на фронт, заплативши за кілограм у 6 разів меншу ціну. Пояснити смерть худоби наказали спалахом бруцельозу.

Керівник окупаційної адміністрації аксьонов анонсував нові автобусні маршрути з окупованого півострова до Херсонської області, сполучення планується запустити з 1 лютого. Не розуміємо нащо, адже солдати туди їздять і так — мабуть, автобусами возитимуть лікарів для окупантів».

В окупованому Криму продовжується злочинна мобілізація:

«Станом на 31 січня 2023 року в окупованому Криму вже відбулися поховання щонайменше 288 солдати російської армії. 183 з них, ймовірно, були громадянами України. Кількість поховань може бути більшою, оскільки значна частина відбувається без висвітлення. Інформація доповнюється.

За повідомленням Генштабу, у Сімферополі усі бюджетні установи під приводом реформування отримали вказівку про штатне скорочення працівників на 10%.

Керівник окупаційної адміністрації аксьонов почав відкривати відділення так званих “ДТСААФ”: там дітей навчають вправлятися зі зброєю, надавати першу медичну допомогу, проходити вогневу та інженерну підготовку. Такі “військово-патріотичні навчання” вже є у Совєтському, Нижньогірському та Чорноморському районах, у містах Ялта, Феодосія, Євпаторія, Керч і Красноперекопськ.

За інформацією Генштабу, у Севастополі окупаційний військкомат з 20 січня почав поповнювати втрати армії росії за рахунок місцевих цивільних з підрозділів чорноморського флоту. Закликаємо наших громадян уникати незаконних повісток: https://cutt.ly/vVIJLiQ».

Пропаганда окупаційних адміністрацій і розпалювання ворожнечі:

«У Джанкої окупанти організували всеросійську акцію “блокадний хліб”: дітям роздавали хлібці вагою 125 г. Який стосунок Крим має до блокади ленінграду — пропагандисти чомусь не пояснювали. Мабуть, це наочна демонстрація того, що російська армія чинить на новоокупованих територіях.

Мілітаризація дитинства триває: у Севастополі та інших містах півострова почали відкриватися так звані “відділення суспільно державної ініціативи” — “рух перших”. Дітей активно агітують вступати в цей рух промивання мізків “скрєпами русского міра”.

Міністр просвіти рф заявив, що з наступного року у кримських школах з’являться підручники з історії, які матимуть розділ про “спецоперацію”.

Окупаційне управління фсб заявило, що затримало активістів каналу “Крим — край партизанської слави”. однак насправді вони “знайшли” та змусили записати вже відомі відеовибачення кількох людей, які були лише учасниками чату та писали коментарі.

В окупованому Криму ще 13 вулиць назвали на честь “героїв спецоперації” — російських військових, які воюють проти України: 3 вулиці у Керчі, 4 — у Сімферополі, 2 — у селі Партизанське, і ще по 1 вулиці — у Щолкіному, Перевальному, Красноліссі та Сакському районі.

За інформацією активістів, у школах Армянську педагогів просять провести опитування серед учнів та їхніх батьків про “вірогідність скоєння терактів” на об’єктах суспільно важливої інфраструктури. Результати цього “опитування” поки що невідомі.

Директор сафарі-парку «Тайган» продовжує викрадати тварин: із Маріуполя зубков особисто (та за сприяння аксьонова) вивіз щонайменше 9 левів і 5 ведмедів, та заявив, що повертати вкрадених тварин не планує».

Публікації окупаційних медіа:

«Добірка пропагандистських наративів цього тижня: “примусова мобілізація” в Україні, дискредитація української влади та ЗСУ, “США дає Україні танки, щоб повернути Крим”, агітація дітей вступати в так званий “рух перших”.

Продовжує свої пропагандистські звершення проросійський блохєр таліпов — він почав шукати так званих “свідків”, які можуть підтвердити нібито “злочин” колишнього викладача Андрія Білозерова. Білозеров знаходиться під домашнім арештом через звинувачення у нібито “дискредитації зс рф”. Окупанти настільки не можуть вигадати штучні докази, що почали підмовляти свідчити хоч когось».

Представництво президента розповідаж і про суспільні настрої на окупованому півострові:

«Два жителі севастополя отримали незаконний вирок у вигляді обмеження свободи за нібито “наругу над державною ганчіркою росії та вандалізм”. Деталі справи окупаційний суд не розкриває.

У Ялті чоловік вигукував прокльони в адресу окупаційної армії, за що отримав уже третє незаконне притягнення до адміністративної відповідальності за нібито “дискредитацію збройних сил рф”.

Біля мису Фіолент невідомі активісти додали правди у проросійське графіті: на малюнку георгіївської стрічки під написом “работайтє братья” дописали слова “Уже отработано 130,000”, а під стіну поклали чорний сміттєвий пакет.

Так звані “Херсонські сертифікати”, які окупанти роздавали депортованим українцям із Херсону, вже з’явилися на ринку нерухомості у Севастополі — якась рієлторка пропонує допомогу в купівлі житла за такими сертифікатами.

Окупанти визнали різке падіння кількості угод з купівлі/продажу нерухомості в окупованому Криму — укладається лише 40% порівняно з ситуацією до повномасштабного вторгнення. За словами деяких “експертів”, забудовники та клієнти чекають зміни “зовнішньополітичної ситуації”.

Активний спротив окупантам продовжують чинити рухи опору Жовта стрічка, Атеш, Кримські партизани та Кримські бойові чайки. Жовта стрічка поширює плакати з українськими гаслами по всьому окупованому півострову, а Кримські бойові чайки й далі стежать за колаборантами та окупаційними силовиками, причетними до незаконних затримань».

Представництво нагадує співгромадянам про чат-бот “Разом”, який запустили активісти руху опору “Жовта стрічка”: смартфон — ваша зброя! Передавайте інформацію про окупантів — https://t.me/zhovta_strichka_bot.

Також до Представництва продовжують надходити запити від громадян України, які хочуть виїхати з Криму через неможливість терпіти окупацію й тотальну пропаганду. Нагадуємо про нашу інструкцію — як виїхати з тимчасово окупованого Криму: https://cutt.ly/YV8zdBz

Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим дякує свідомим українським громадянам в окупованому Криму за оперативні повідомлення про ситуацію на Кримському півострові, зокрема щодо соціально-економічної ситуації, пересування військ рф, руху спротиву окупації тощо.
 

Ще на цю тему