Обсяги рейдової перевалки російської нафти досягли максимуму

12:20 31.01.2023

Обсяги рейдового перевантаження російської флагманської нафти Urals, зокрема у Середземному морі, значно збільшилися у намаганнях Москви оптимізувати витрати на перевезення, які різко зросли після впровадження західних санкцій та обмежень. 

Про це повідомляє Bloomberg, пише видання Порти України.

Загалом сумарний обсяг перевантаження експортної російської нафти у морі в грудні 2022 року і січні 2023 року перевищить 19 млн барелів. При цьому показник цього місяця може стати рекордним — 14 млн барелів.

Західні обмеження щодо морського експорту російської нафти спричинили стрімке зростання витрат на фрахт, оскільки танкери стало важче знайти на ринку.

Трансфери у морі, які майже припинилися до введення заборони та обмежень, є більш ефективним способом доставки російської нафти покупцям і мають згодом допомогти знизити витрати на фрахт”, — зауважує агентство.

Рейдова перевалка вважається звичайною практикою у торгівлі нафтою, і нинішнє зростання активності відбувається на очах систем супутникового відстеження. За їхніми даними, іспанське місто Сеута на північному узбережжі Африки і місто Каламата на півдні Греції знову стають точками перевантаження у морі.

Трансфери у морі також мають утримати льодові танкери від надто великого віддалення від Балтійського моря, оскільки такі судна потрібні в зимових умовах, і чим далі вони пливуть, тим довше повертаються.

Більшість російської нафти марки Urals транспортується за тисячі миль до Азії на відносно невеликих танкерах через європейський бойкот. Це розтягнуло флот, підвищивши фрахтові ставки для невеликих танкерів, які не надто добре підходять для торгівлі на далекі відстані.

Наразі агентству відомо, що у рейдових операціях задіяно п’ять танкерів VLCC. Зокрема, три таких судна завершили завантаження у Сеуті і відпливли в Азію. Ще два VLCC очікують поблизу міста на шість суднових партій нафти, які до кінця січня будуть доставлені сюди танкерами-афрамаксами після завантаження на Балтиці.

Обсяги рейдової перевалки російської нафти досягли максимуму
Інфографіка: bloomberg.com

З 5 грудня 2022 року Євросоюз запровадив ембарго на імпорт російської нафти на європейський ринок морським шляхом, а також граничне цінове обмеження у $60 за барель для її постачань у треті країни з використанням європейських суден або торговельних послуг. Цінова стеля погоджена із країнами G7 та іншими партнерами ЄС.

Як повідомила Financial Times на початку грудня, Росія створила тіньовий флот танкерів, щоб обходити західні обмеження на експорт нафти. За оцінками судноплавних брокерів і аналітиків, минулого року росіяни придбали понад 100 застарілих танкерів. Дані консалтингової компанії Rystad свідчать, що у 2022 році Росія отримала 103 танкери шляхом купівлі та перерозподілу суден, які обслуговують Іран та Венесуелу, що перебувають під нафтовим ембарго Заходу. За інформацією судноплавного брокера Braemar, Москва значною мірою покладається на іноземні танкери, які отримала минулого року.
 

Ще на цю тему