СБУ оголосила про підозру призначеному окупантами «керівнику» Маріупольського порту

10:40 31.01.2023

Служба безпеки України (СБУ) оголосила призначеному російськими загарбниками «в.о. директора» Маріупольського морського порту Григорію Соболевському про підозру в організації злочинного механізму вивозу морським шляхом української сільськогосподарської зернової та металургійної продукції. 

Про це повідомив Офіс Генпрокурора, пише видання Порти України.

«Унаслідок вчинення Соболевським Г.Г. як громадянином України, який добровільно зайняв посаду першого заступника директора так званого державного унітарного підприємства «Адміністрація морського порту Маріуполя» та, в подальшому, виконував обов’язки директора вказаного так званого державного унітарного підприємства дій, спрямованих на допомогу державі-агресору (пособництва), з метою завдання шкоди Україні шляхом реалізації рішення представників вищого політичного керівництва держави-агресора щодо широкомасштабного примусового протиправного заволодіння матеріальними активами суб’єктів господарювання у сфері агропромислового комплексу України, а також організації злочинного механізму вивозу морським шляхом української сільськогосподарської зернової продукції, яка на праві власності належить суб’єктам господарювання у сфері агропромислового комплексу України, що виїхали з тимчасово окупованої території Донецької області та відмовились співпрацювати з окупаційною владою країни-агресора, останнім завдано матеріальної шкоди на суму близько 70 млн грн», — ідеться у матеріалах справи.

За даними слідства, у квітні 2022 року голова так званої «ДНР» Денис Пушилін видав розпорядження про створення ДУП «Адміністрація морського порту Маріуполя» на території захопленого ДП «Маріупольський морський торгівельний порт» та призначив «директора» — Павла Швацького, якого уповноважив на управління та розпорядження майновими активами, у тому числі продовольчою продукцією, яка відповідно до договорів перевалки та відвантаження зберігалась на території порту. Надалі до протиправного злочинного плану був залучений колишній голова Державної інспекції з безпеки на морському та річковому транспорті (Укрморрічінспекції) Григорій Соболевський, якого окупанти призначили «першим заступником директора» ДУП «Адміністрація морського порту Маріуполя».

«У свою чергу встановлено, що Соболевський Г.Г, діючи умисно, з метою надання допомоги державі-агресору у встановленні окупаційного режиму на території Донецької області, діючи на шкоду Україні, умисно організував реалізацію рішення держави-агресора про широкомасштабне заволодіння матеріальними активами суб’єктів господарювання у сфері агропромислового комплексу та металургійної галузі України та їх передачу представникам держави-агресора», — ідеться у підозрі.

Зокрема, Соболевський на посаді «першого заступника директора» ДУП «Адміністрація морського порту Маріуполя», заволодів та передав представникам держави-агресора із розташованого на території порту зернового терміналу 12,4 тис. тонн пшениці, яка належала ТОВ «Укртрансагро», ТОВ «СТТ» та ТОВ «Маріупольський Млинкомбінат». Ця агропродукція була повантажена на морські судна та вивезена на територію окупованої Росією Автономної Республіки Крим та до роісйського Ростова-на-Дону.

Згодом окупаційна «влада» Маріуполя уповноважила Соболевського на виконання обов’язків «директора» ДУП «Адміністрація морського порту Маріуполя» та наділила його повноваженнями щодо забезпечення відновлення та безперешкодної роботи порту, зокрема: для заходу та виходу в акваторію моря торгівельних суден, організації вивозу металопродукції та зернових культур, формування внутрішньої структури так званого державного унітарного підприємства.

У якості «директора» Маріупольського порту Соболевський забезпечив безперешкодне вивезення металопродукції та зернових культур, які на праві власності належать суб’єктам агропромислового комплексу та металургійної галузі України морськими суднами, зокрема, RM 3 (прапор — РФ) до тимчасово окупованої території АР Крим, в тому числі зернового терміналу ТОВ «АВАЛ» (колишня назва – «АВЛІТА», місто Севастополь), морських портів Турецької Республіки, Сирійської Арабської Республіки, Ліванської Республіки, Арабської Республіки Єгипет тощо.

Таким чином, своїми умисними діями, спрямованими на допомогу державі-агресору (пособництвом) з метою завдання шкоди Україні шляхом реалізації рішень держави-агресора та окупаційної адміністрації держави-агресора, вчиненими за попередньою змовою групою осіб, громадянин України Соболевський Григорій Григорович вчинив кримінальне правопорушення (злочин), передбачене ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 111-2 КК України”, — наголошується в підозрі.

У серпні й жовтні СБУ оголосила про підозру призначеним російськими загарбниками «директорам» Бердянського та Херсонського морських портів Володимиру Стельмаченку та Андрію Харитонову.

На початку травня Міністерство інфраструктури видало наказ про закриття морських портів Бердянськ, Маріуполь, Скадовськ та Херсон, які розташовано на окупованих Росією територіях Запорізької, Донецької та Херсонської областей, до відновлення над ними контролю.
 

Ще на цю тему