Уряд Греції пережив вотум недовіри у зв'язку зі скандалом з прослуховуванням

21:00 27.01.2023

У п'ятницю 27 січня консервативний уряд Греції витримав вотум недовіри, висунутий лівою опозицією через скандал з прослуховуванням політиків, армійської верхівки та журналістів.

Про це, як пише Європейська правда, повідомляє Ekathimerini.

Звинувачення у державному стеженні посилилися з того часу, як лідер соціалістичної партії ПАСОК, третьої за величиною в Греції, заявив у серпні минулого року, що його телефон прослуховувався державною розвідувальною службою EYP у 2021 році.

Але уряд, який заперечував будь-які правопорушення або навмисне прослуховування будь-кого, як очікувалося, пережив п'ятничне голосування.

"Я сказав, що прослуховування або стеження за паном (Нікосом) Андрулакісом було політично неприйнятним. Я був категорично проти цього, - заявив прем'єр-міністр Кіріакос Міцотакіс законодавцям перед голосуванням.

Пропозиція про вотум недовіри, висунута лідером партії СІРІЗА Алексісом Ципрасом, була відхилена 156 голосами проти 143.

Минулого місяця ліва газета повідомила, що понад 30 осіб, включаючи міністрів, перебували під державним наглядом за допомогою телефонного шкідливого програмного забезпечення.

Перед тим, як внести пропозицію про вотум недовіри в середу, Ципрас заявив, що він та інші політичні лідери були проінформовані про окреме розслідування, проведене незалежним органом з питань телекомунікаційної конфіденційності ADAE.

Посилаючись на висновки ADAE, Ципрас заявив, що уряд стежив за міністром енергетики та командувачами армії.

Ципрас публічно не пояснив, які саме методи стеження використовувалися. Місцеві ЗМІ припускають, що використовувалася програма Predator, хоча грецька влада заперечує придбання або використання такої системи.

Уряд звинуватив ліву опозицію в наклепі.

Цього місяця Міцотакіс заявив, що навесні в Греції відбудуться парламентські вибори. Його партія лідирує в опитуваннях громадської думки.

Слідча комісія Європейського парламенту, відома як PEGA, вже майже рік розслідує ймовірне використання шпигунського програмного забезпечення європейськими урядами. PEGA закликала Грецію пролити світло на цю справу напередодні виборів.
 

Ще на цю тему