У Польщі створили енергетичний хаб для постачання генераторів в Україну

11:40 27.01.2023

У Польщі відкрили енергетичний хаб rescEU, який стане логістичним центром для доставки екстреної енергетичної допомоги Україні.

Він дозволить значно збільшити обсяг безоплатної енергетичної допомоги для України в найтемнішу для неї годину. Про це йдеться у повідомленні Представництва Європейського Союзу в Україні, пише ZN.UA.

Через rescEU міжнародні партнери та приватний сектор матимуть можливість спрямовувати свої пожертви на допомогу Україні, а Європейський Союз, у свою чергу, фінансуватиме її доставку з хабу.

Зокрема, через енергетичний хаб здійснюватиметься доставка електрогенераторів в Україну для того, аби вона мала можливість підтримувати постачання електроенергії в розпал російських атак на її енергетичну інфраструктуру.

«Генератори, які постачаються з ЄС, можуть бути різної потужності: від невеликих, здатних забезпечити електроенергією окремі домогосподарства, до набагато потужніших моделей, придатних для забезпечення роботи громадських об’єктів і життєво важливих комунальних послуг, таких як лікарні та центральні теплові пункти», — йдеться у повідомленні Представництва.

Читайте також: Опалення оселі за допомогою генератора: у скільки обійдеться доба
Європейський Союз вже виділив €114 мільйонів на придбання генераторів для забезпечення енергетичного резерву rescEU.

В якості першого кроку, в Україну буде доставлено 1000 нових генераторів із польського резерву rescEU на додаток до 1400 генераторів і мільйонів одиниць енергетичного устаткування, які вже були запропоновані через Механізм цивільного захисту ЄС.

Нагадаємо, що цього тижня Національне антикорупційне бюро України затримало в.о. очільника Міністерства розвитку громад і територій Василя Лозинського за хабар у розмірі $400 тисяч у справі, пов'язаній із закупівлею генераторів.

Ще на цю тему