США вимагають від Туреччини припинити польоти російських авіаліній на американських літаках

19:00 26.01.2023

Офіційні особи США повідомили, що Вашингтон тисне на Анкару, щоб Туреччина припинила польоти російських авіаліній на літаках американського виробництва до країни та з неї. Зазначається, що це новий поштовх, щоб переконати країни застосувати санкції.

Пише УНН з посиланням на The Wall Street Journal.

Деталі

У грудні 2022 року високопоставлені американські чиновники зазначили, що турецьким особам може загрожувати тюремне ув’язнення, штрафи, втрата експортних привілеїв та інші заходи, якщо вони надають паливо і запасні частини для американських літаків, які літають до росії та Білорусі, порушуючи експортні правила контролю, запроваджені раніше. Про це попередила помічник міністра торгівлі Теа Розман Кендлер під час свого візиту до Туреччини, повідомили джерела.

Повідомляється, що попередження Туреччині є "ключовим випробуванням" того, чи зможуть США та їхні союзники досягти успіху в довгостроковій ізоляції росії та чи зможе москва знайти спосіб продовжити економічну діяльність за допомогою третіх країн. 

Представник Міністерства торгівлі США сказав, що агентство не може прокоментувати подробиці. За його словами, Управління контролю за експортом нещодавно попередило закордонні авіакомпанії про дотримання експортного контролю США щодо обслуговування російських, білоруських та іранських комерційних літаків.

"Ця дія та постійна взаємодія, як-от візит помічника держсекретаря Кендлера, є важливими для зусиль США щодо забезпечення розуміння наших засобів контролю, заохочення партнерства та дотримання вимог, а також для обміну інформацією", - сказав речник.

Контекст

У лютому 2022 року у відповідь на повномасштабне вторгнення рф в Україну адміністрація Байдена запровадила експортний контроль, що забороняє росії використовувати літаки американського виробництва без ліцензії, виданої Бюро промисловості та безпеки Міністерства торгівлі. Також під забороною використання літаків, які містять понад 25% частин, вироблених у США.

Втім, російські авіакомпанії продовжують літати на літаках Boeing Co. всупереч санкціям Заходу. Згідно з даними авіаційно-аналітичної компанії Cirium, з 1 жовтня російські та білоруські авіакомпанії, включаючи московський державний "Аерофлот", здійснили понад 2100 рейсів до Туреччини на літаках американського виробництва, включаючи Boeing 777, 757 і 737. Рейси включають регулярні рейси з москви до турецьких напрямків, включаючи Стамбул, Ізмір і середземноморське курортне місто Анталія. Крім цього, записи польотів показують, що ті самі літаки, які летіли до Туреччини, також подорожували до Індії, Таїланду та інших напрямків.

"Рейси до Туреччини можуть викликати особливу міжнародну увагу через її членство в Організації Північноатлантичного договору та статус великого туристичного та транзитного центру. Аеропорт Стамбула є одним із найзавантаженіших у Європі та ключовим транзитним пунктом для росіян, які більше не можуть літати напряму на континент та в інші точки світу", - пише WSJ.

Нагадаємо

Європейська комісія почала консультації з послами ЄС не тільки щодо 10-го пакету санкцій проти росії, а й щодо санкцій проти білорусі.

За даними ЗМІ, ЄС має намір запровадити обмеження у річницю повномасштабного вторгнення.

Теми:

Ще на цю тему