У Криму зафіксовано як мінімум 200 адміністративних справ «за дискредитацію російської армії» проти кримчан

08:00 25.01.2023

Російська влада продовжує політичне переслідування мешканців Криму за сфабрикованими кримінальними справами. 

Станом на кінець 2022 року щонайменше 149 українців знаходилися у місцях несвободи у рамках політично мотивованого переслідування. Про це заявляє голова Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник, пише ZN.UA

Також минулого року щонайменше 88 мешканці півострова були позбавлені волі у "справах кримських мусульман". Фігурантів цієї справи, більшість з яких – кримські татари, звинувачують у причетності до ісламських організацій або у пропаганді діяльності організацій, які РФ вважає терористичними чи екстремістськими.

Від 24 лютого у Криму посилили тиск на людей, які підтримують Україну, зазначає дослідниця КПГ Ірина Сєдова. Як наслідок, за ґратами сьогодні щонайменше 15 журналістів. Та переслідують й пересічних громадян: за пости в соцмережах та навіть за розмови з колегами по роботі. 

"Для переслідувань також активно використовують нову статтю адмінкодексу РФ, яка забороняє дискредитацію російської армії. Наразі нам відомо про як мінімум 200 адміністративних справ "за дискредитацію російської армії" проти кримчан, які були відкриті за минулий рік, – розповіла дослідниця КПГ. - Ми зафіксували випадки, коли за гасло "Слава Україні! Героям слава!" людина отримала штраф у 50 тисяч рублів. А за пісню "Ой, у лузі червона калина" оштрафували одразу шістьох кримських татар, ще один отримав 15 діб арешту. За спів на вулиці Гімну України одна людина також була арештована на 13 діб". 

Нагадаємо, сьогодні "Кримська солідарність" повідомила, що в окупованому Криму російські силовики з 4 ранку проводили обшуки у домівках кримських татар. Станом на 9 ранку було відомо про затримання шести людей, яких вивезли в невідомому напрямку. 

Російська окупаційна влада систематично з 2014 року здійснює тиск на кримських татар, які проживають в окупованому Криму. Основна причина – незгода народу з анексією півострова. Як приклад, проти кримців сфальсифіковано низку кримінальних справ за статтею про тероризм.
 

Ще на цю тему