Японські компанії підвищать страхові внески для морських перевезень ЗПГ із Росії на 80%

14:00 24.01.2023

Японські страхові компанії з 25 січня 2023 року збільшать майже на 80% страхові внески для суден, що перевозять зріджений природний газ (ЗПГ) у російських територіальних водах.

Як повідомляє Nikkei Asia, цей крок є відповіддю на дії закордонних перестраховиків, які беруть на себе частину страхових виплат, збільшуючи свої перестрахувальні премії на тлі підвищених геополітичних ризиків через російське військове вторгнення до України.

Ймовірно, судноплавні компанії зіткнуться з більш високими транспортними витратами, що сприятиме підвищенню тиску на ціни на природний газ.

Експерти вважають, що від цього рішення може постраждати імпорт ЗПГ з російського проєкту «Сахалін-2», на який припадає 9% зрідженого природного газу, що ввозиться Японією.

Раніше японські страхові компанії Tokio Marine & Nichido Fire Insurance, Sompo Japan Insurance та Mitsui Sumitomo Insurance припинили страхування суден, що заходять у російські води, від військових ризиків. Покриття збитків не здійснюється у всіх водах — не лише в Азовському та Чорному морях, а й на Далекому Сході та на всьому Північному морському шляху.

Ще на цю тему