На росії не залишилося кваліфікованого персоналу для виготовлення зброї

09:40 23.01.2023

Підприємства російської "оборонки", яких наразі змушують активно "стрибати вище голови", зіштовхнулися з новою-старою проблемою – дефіцитом кваліфікованих кадрів.

Водночас активний відтік кадрів за кордон, а також безпосередньо мобілізація та її наслідки тільки погіршують ситуацію для РФ, пише видання АрміяInform.

За попередніми підрахунками, у 2023 році російському оборонно-промисловому комплексі не вистачатиме щонайменше 50 тисяч висококваліфікованих робітників, таких як верстатники, слюсарі, токарі чи навіть ІТ-фахівці. Підприємствам, які "обслуговують" військово-морський флот, потрібні збирачі суден, зварювальники, паяльщики тощо.

Загалом же на кінець 2022 року дефіцит кадрів у російській промисловості "пробив" рекордне значення у мінус 35% за останні тридцять років. Офіційно рашисти кажуть, що "оборонці" не вистачає 3814 осіб, по факту цей показник може сягати понад 20 тисяч вже зараз.

Тут, наприклад, можна згадати ситуацію, коли у вересні минулого року Кремль хотів перевести "Уралвагонзавод" на цілодобовий ремонт танків, але через нестачу працівників зрештою влаштував туди 250 "зеків".

Разом з тим, як каже замгендиректора з розвитку персоналу ПАО "КМЗ им. Зверева" Алєксєй Атланов, у РФ немає якоїсь чіткої стратегії, як готувати нових спеціалістів і розв’язати проблему дефіциту фахівців. Навіть якщо ситуація буде змінюватися вже зараз, має пройти щонайменше декілька років, щоб був результат.
 

Ще на цю тему