Країни G7 у березні переглянуть межу цін на нафту з Росії

18:30 21.01.2023

Представники країн Групи семи домовилися переглянути в березні рівень граничної ціни на російські нафтопродукти з урахуванням можливих змін на ринку після запровадження обмежень.

Про це повідомили в Міністерстві фінансів США, пише Європейська правда із посиланням на Reuters.

У грудні 2022 року країни G7, Європейський Союз та Австралія погодили запровадження "стелі цін" на російську нафту, що експортується морським шляхом, на рівні 60 доларів за барель.

З 5 лютого коаліція планує встановити дві "стелі цін": одну - для продуктів, які зазвичай торгуються з премією щодо сирої нафти, таких як дизельне паливо або бензин, а іншу - для продуктів, які торгуються з дисконтом до сирої нафти, таких як мазут.

"Представники погодилися, що такий підхід дозволить краще відкалібрувати політику встановлення граничних цін на нафтопродукти, враховуючи широкий діапазон ринкових цін, за якими торгують цими продуктами", - повідомили у Міністерстві фінансів після віртуальної зустрічі заступника міністра фінансів США Воллі Адейемо з представниками коаліції у п'ятницю.

Спочатку коаліція планувала переглянути рівень верхнього ліміту десь у лютому, через два місяці після його запровадження.

Представники Мінфіну заявили, що верхня межа ціни на нафту має дві мети: скоротити доходи Росії шляхом інституціоналізації великих знижок на її нафту, яку купують великі споживачі, такі як Китай та Індія, і забезпечити світові ринки нафти.

"Оскільки гранична ціна продовжує відповідати двом цілям коаліції, представники погодилися переглянути рівень граничної ціни на нафту в березні", - заявили в Міністерстві фінансів США.

Раніше повідомлялося, що країни Європейського Союзу продовжують обговорювати граничну ціну на російську нафту та, швидше за все, домовляться про її додаткове зниження.
 

Ще на цю тему