Астронавту NASA доведеться провести цілий рік на орбіті через поломку російського корабля

15:30 21.01.2023

Астронавту NASA Френку Рубіо та двом російським космонавтам, Сергію Прокопʼєву та Дмитру Пєтєліну, доведеться провести на Міжнародній космічній станції (МКС) цілий рік замість пів року.

Це повʼязано з пошкодженням корабля "Союз", який мав доставити екіпаж на Землю,пише ЛІГА.Новини з посилинням на Space.com.

Рубіо, Прокопʼєв та Пєтєлін стартували до МКС 21 вересня 2022 року та мали повернутися у березні 2023-го. Після витоку теплоносія з "Союзу" у грудні Роскосмос запланував запустити порожній "Союз" до МКС 20 лютого, щоб повернути Рубіо, Прокоп’єва та Петеліна на Землю.

Однак, за останніми заявами NASA, астронавт і двоє космонавтів залишатимуться на МКС ще деякий час. "Планується, що Френк, Дмитро та Сергій залишаться на борту ще кілька місяців, поки вони не повернуться додому, ймовірно, наприкінці вересня", — заявила Діна Контелла, менеджерка NASA з інтеграції операцій на МКС. 

Так довго жоден астронавт NASA ще не залишався на МКС. До прикладу, Марк Ванде Хей прожив на борту станції 355 днів із квітня 2021 року по квітень 2022 року. Скотт Келлі та космонавт Михайло Корнієнко перебували 340 днів у космосі з березня 2015 року до березня 2016 року, а Крістіна Кох була на орбіті майже 329 днів, з квітня 2019 року до лютого 2020 року.

Рекордсменом за часом перебування поза Землею є російський космонавт Валерій Поляков, який провів на борту станції "Мир" 437 днів поспіль у 1994-95 роках.

Російський "Союз МС-22" у грудні зазнав витоку теплоносія, через що корабель визнали непридатним для повернення екіпажу на Землю, за винятком екстрених випадків.
 

Теми:

Ще на цю тему