“Обмін реверансами” між політиками РФ та правлячою партією Грузії спровокував скандал

16:40 20.01.2023

Заяви скандального депутата Держдуми РФ і глави МЗС Росії Сєргєя Лаврова, які похвалили грузинську владу за непідтримку України, і реакція на них лідера правлячої партії спровокували обурення грузинської опозиції та офіційного Києва.

Про це повідомляє "Новости-Грузия", пише "Європейська правда". 

Депутат Держдуми РФ Сергєй Гаврилов, чия поява у парламенті Грузії колись спровокувала масштабні протести, похвалив уряд Грузії за позицію щодо агресії Росії проти України та запропонував Тбілісі й Москві розвивати економічні зв’язки та поновити дипломатичні відносини, які розірвані ще з 2008 року. 

"З огляду на самостійну позицію Грузії щодо українського питання та її ставлення до санкційної війни, розв’язаної проти Росії, необхідно відновити не лише авіасполучення, а й повноцінні дипломатичні відносини між нашими країнами", - заявив Гаврилов в інтерв’ю російським ЗМІ. 

Він відзначив, що це дозволило би додатково збільшити товарообіг між Грузією та Росією, який за 2022 рік зріс на 50%, а також розвивати туризм між країнами, і закликав збільшити кількість авіакомпаній, які здійснюють рейси між РФ і Грузією. Глава МЗС РФ Сергєй Лавров за кілька днів до того сказав, що поважає уряд Грузії "за мужність" протистояти тиску Заходу.

Прем’єр Грузії Іраклій Гарібашвілі перебуває у Давосі і не прокоментував ці заяви, президентка Саломе Зурабішвілі - також.

Лідер "Грузинської мрії" Іраклій Кобахідзе схвально висловився про ідею відновлення авіасполучення - "в інтересах грузинів, які проживають у Росії", та сказав, що для правлячої партії важливий захист національних інтересів, а не те, як її оцінює "Північ, Захід, Південь чи Схід", а також повторив свою тезу про те, що "глобальна партія війни намагається відкрити у Грузії другий фронт". 

Одночасно Кобахідзе заявив, що Грузія у 2023 році сподівається отримати статус кандидата на вступ до ЄС, та що країна за темпами реформ нібито суттєво випереджає Україну та Молдову, і їй "ніхто не допомагав заповнювати анкету". 

Його слова обурили опозицію, де заявили, що влада грає на боці Росії та робить усе для того, аби Грузія не отримала кандидатський статус. Лідер найбільшої опозиційної сили "Єдиний національний рух" Ніка Мелія назвав "Грузинську мрію" "Російською мрією", що перетворює країну на російську губернію.

Відреагував і речник МЗС України Олег Ніколенко, зауваживши, що Москва і Тбілісі "обмінюються реверансами" не лише попри триваючу агресію Росії проти України, а й триваючу окупацію частини території Грузії. 

"Ми також вважаємо, що подібна проросійська риторика не відповідає духу дружніх і стратегічних відносин України та Грузії, суперечить грузинському курсу на набуття членства в Європейському Союзі. Україна – як на рівні уряду, так і на рівні народу – завжди стояла пліч-о-пліч з Грузією, особливо в одні із найтяжчих днів її історії. Відсутність дієвої солідарності з Україною з боку деяких політиків Грузії на тлі намагань Росії знищити українців в геноцидній війні є політичною підлістю", - заявив Олег Ніколенко. 

Російський депутат-комуніст Сергєй Гаврилов відомий у Грузії через те, що його поява у парламенті країни у 2019 році спровокувала протести й заворушення. Тоді у будівлі парламенту організували засідання маловідомої "Міжпарламентської асамблеї православ’я", яку він очолював, і за правилами асамблеї її голова мав вести засідання з місця спікера парламенту приймаючої країни - тобто Грузії. Опозицію і громадян обурило те, що у кріслі спікера опинився росіянин, який підтримав окупацію Абхазії і Південної Осетії; це призвело до масштабних акцій протесту, відомих як "ніч Гаврилова", і відставки Кобахідзе з посади cпікера.  

Ще на цю тему