Європарламент закликав Азербайджан негайно розблокувати Лачинський коридор

11:00 20.01.2023

Депутати Європарламенту закликають Азербайджан негайно відкрити Лачинський коридор у Нагірному Карабасі, щоб забезпечити свободу пересування та доступ до основних товарів і послуг для найбільш уразливих груп населення у Вірменії.

Про це йдеться в ухваленій у четвер резолюції, пише "Європейська правда".

"Парламент висловлює жаль з приводу серйозної гуманітарної кризи, спричиненої нинішньою блокадою Лачинського коридору в Нагірному Карабасі самопроголошеними екологами з Азербайджану. Коридор є єдиною дорогою, що зв'язує зруйнований війною регіон із Вірменією та зовнішнім світом", - ідеться в резолюції.

У документі наголошується на необхідності укладення всеосяжної мирної угоди між Вірменією та Азербайджаном, яка гарантує права і безпеку вірменського населення Нагірного Карабаху. 

Вона закликає надати міжнародним організаціям доступ до цього району для надання необхідної гуманітарної допомоги, а також направити до Лачинського коридору місію ООН або ОБСЄ зі встановлення фактів для оцінки гуманітарної ситуації на місці.

Крім того, євродепутати засуджують бездіяльність російських "миротворців", які перебувають у цьому районі, і вважають, що вони мають бути замінені міжнародними миротворцями ОБСЄ. Вони також закликають ЄС забезпечити, щоб жителі Нагірного Карабаху більше не були заручниками активності Баку, деструктивної ролі Росії або бездіяльності Мінської групи.

Нагадаємо, єдину дорогу, яка сполучає Нагірний Карабах із Вірменією, фактично перекрили з 12 грудня під приводом протесту екоактивістів. Через це в анклаві почались з труднощі з продуктами і медикаментами. Також 13 грудня Азербайджан перекрив постачання газу з Вірменії до Нагірного Карабаху.

Азербайджан заявляє, що екоактивісти нібито не блокують гуманітарні вантажі і по дорозі пропускали російських військових, представників Червоного Хреста які супроводжували важкохворих пацієнтів. 

Прем’єр Вірменії на зустрічі з президентом РФ Владіміром Путіним прямо висловив йому претензії у зв’язку з бездіяльністю російських "миротворців".

14 грудня Єреван звернувся в ЄСПЛ, щоб суд зобов'язав Баку розблокувати Лачинський коридор. 

Ще на цю тему