Через дії росіян світ щомісяця недоотримує 3 млн тонн українського продовольства

15:40 19.01.2023

Мільйони тонн продовольства неодоотримує світ через цілеспрямований саботаж російською стороную інспекції суден, які задіяні у так званій «зерновій ініціативі».

Про це повідомляє Міністерство інфраструктури України, пише видання Думська.

Через дії росіян у протоці Босфор створюється стабільно велика черга з понад сотні балкерів. Станом на 18 січня на інспекцію Спільного координаційного центру очікує 121 судно (28 – з агропродукцією на борту, 93 – судна, які йдуть до портів під завантаження). Середній час очікування – від двох до п’яти тижнів, що також призводить до мільйонних збитків вантажовласників. Черга спостерігається починаючи з листопада 2022.

За умови повноцінного функціонування коридору обсяги українського експорту на світові ринки мали становити 25-29 мільйонів тонн. Однако з жовтня українські порти змушені працювати на половину своєї потужності, зменшився обсяг флоту на вхід до портів під завантаження, зменшився обсяг експорту на 3 млн тонн щомісяця.

«Починаючи з жовтня 2022 року делегація росіі в Спільному координаційному центрі (СКЦ) почала штучно гальмувати процес інспекції суден, — розповідає представник України в СКЦ Руслан Сахаутдінов. — По-перше, як тільки обсяг експорту почав зростати, російська сторона скоротила кількість інспекційних команд з п’яти до трьох без будь-якого пояснення. По-друге, штучно збільшують час на проведення самих інспекцій через перевірку показників роботи суден, які не регламентовані документами СКЦ та не мають жодного відношення до зернової угоди. Так, на перевірку одного судна йде від чотирьох годин, а в день відбувається п’ять-сім перевірок при мінімально необхідних 16-18. Непоодинокі випадки, коли росіяни просто відмовляються працювати з вигаданих причин, коли всі інші сторони в СКЦ підтверджують умови для продовження інспекції.

Проблема вирішується збільшенням інспекційних груп та кількістю інспекцій в день. Ми неодноразово звертались до наших партнерів по угоді, і вони готові до цього. В листопаді, коли в Босфорі очікували понад 200 суден, ООН та Туреччина самостійно провели за два дні 86 інспекцій та довели, що це цілком реально».

Нагадаємо, 22 липня в Стамбулі за пропозиції ООН Україна, Туреччина та Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш підписали Ініціативу про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів Одеса, Чорноморськ та Південний.

«Зернова ініціатива» дозволила розблокувати порти Великої Одеси, які до війни на 80% були воротами для агроекспорту, підтримати українських аграріїв, збільшити надходження валютної виручки в Україну, стабілізувати світові ціни на продовольство та запобігти суттєвому погіршенню гуманітарної ситуації в державах, які знаходяться на межі голоду, зокрема Ефіопії, Сомалі, Афганістану.

Всього з 1 серпня 2022 року з портів Великої Одеси вийшло 659 балкерів з 17,8 млн т української агропродукції.
 

Ще на цю тему