Росія використовує більше власних нафтових танкерів після впровадження обмежень

20:00 17.01.2023

Широкі обмеження щодо купівлі та транспортування російської нафти спонукали Москву транспортувати більше сирої нафти власними танкерами. 

Про це повідомляє Bloomberg, пише видання Порти України.

Після впровадження ембарго на морську російську нафту та обмеження ціни на неї будь-хто, хто планує найняти європейські судна, включно з гігантським грецьким танкерним флотом, або отримати доступ до інших життєво важливих послуг, може зробити це лише, якщо платитиме $60 за барель російської нафти або менше.

Після набуття чинності обмежувальних заходів 5 грудня 2022 року частка експорту російської нафти танкерами європейських судновласників становить 31% проти 47% до 5 грудня. Натомість частка перевезень російськими танкерами після початку дії обмежень зросла до 35% проти 22% раніше. Частка суден турецьких судновласників скоротилася з 7% до 4%.

Відтоді, як були оголошені санкції, з’явився тіньовий флот танкерів, і очікувалося, що він буде використовуватися для торгівлі Росією. Також зросла кількість суден, інформація про власників яких невідома, що дозволяє припустити, що деякі танкери тіньового флоту також могли бути задіяні”, — вказує агентство.

Як повідомила Financial Times на початку грудня минулого року, Росія створила тіньовий флот танкерів, щоб обходити західні обмеження на експорт нафти. За оцінками судноплавних брокерів і аналітиків, минулого року росіяни придбали понад 100 застарілих танкерів. Дані консалтингової компанії Rystad свідчать, що у 2022 році Росія отримала 103 танкери шляхом купівлі та перерозподілу суден, які обслуговують Іран та Венесуелу, що перебувають під нафтовим ембарго Заходу. За інформацією судноплавного брокера Braemar, Москва значною мірою покладається на іноземні танкери, які отримала минулого року.
 

Ще на цю тему