Туреччина може бути ефективною державою-покровителькою за Женевськими конвенціями - Лубінець

17:30 15.01.2023

Туреччина для вирішення різних питань може ефективно виконувати роль держави-покровительки, як це прописано в Женевських конвенціях.

Про це в інтерв’ю Укрінформу сказав Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

“Ми також розглядаємо можливу роль Туреччини як країни-покровительки, що також прописано у Женевських конвенціях. Фактично зараз, коли відбувається війна, не існує жодного майданчику, де можна було б вести будь-які перемовини, Туреччина його постійно пропонує. Через державу-покровительку можна вирішувати різні питання й Туреччина може ефективно виконувати цю роль”, - сказав Дмитро Лубінець.

За словами омбудсмена, Женевські конвенції дозволяють мати до п'яти країн-покровительок й інші варіанти теж розглядаються.

“Ми дуже сподіваємося, що ініціатива на рівні президента Туреччини буде не тільки сприяти, а й десь впливати на російську сторону. Всі ми розуміємо, що у них там свої аргументи, своя комунікація. І якщо це буде використано задля додаткового захисту прав громадян України, то можу це лише вітати”, - сказав український омбудсмен.

Як повідомляв Укрінформ, турецький омбудсмен Шереф Малкоч 12 січня заявив, що Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган говоритиме з президентами України та росії про відкриття гуманітарного коридору, зокрема для обміну пораненими та цивільними.

Ще на цю тему