НАТО розмістить у Румунії літаки дальнього радіолокаційного стеження AWACS

17:20 13.01.2023

НАТО готує розгортання літаків дальнього радіолокаційного стеження (AWACS) в Румунії для стеження за російською військовою активністю.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на пресреліз Альянсу.

Очікується, що літаки прибудуть на авіабазу Отопені поблизу румунської столиці Бухареста 17 січня і будуть підтримувати посилену присутність Альянсу в регіоні та стежити за військовою активністю рф.

«Оскільки незаконна війна росії в Україні продовжує загрожувати миру та безпеці в Європі, не повинно бути жодних сумнівів щодо рішучості НАТО захищати кожен дюйм території Альянсу», — заявила речниця Північноатлантичного Альянсу Оана Лунгеску.

За її словами, AWACS може виявляти літаки за сотні кілометрів, що робить їх ключовим засобом для стримування та оборони НАТО.

З лютого 2022 року літаки AWACS здійснюють регулярне патрулювання над Східною Європою та регіоном Балтійського моря для відстеження російських військових літаків поблизу кордонів НАТО.

Найближчими днями літаки AWACS розпочнуть розвідувальні польоти виключно над територією Альянсу. Планується, що місія триватиме кілька тижнів.

Літаки належать до флоту з 14 літаків спостереження НАТО, які зазвичай базуються в Гайленкірхені, Німеччина.
 

Ще на цю тему