Греція просить ЄС заборонити імпорт риби з Туреччини

12:00 12.01.2023

Міністр закордонних справ Греції Нікос Дендіас направив листа верховному дипломату ЄС Жозепу Боррелю з проханням вжити заходів проти незаконного рибальства Туреччини в грецьких водах.

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться у публікації Euractiv.

5 січня патрульний корабель грецької берегової охорони намагався ідентифікувати три турецькі риболовецькі судна, які вели промисел в акваторії на південний схід від острова Фармаконісі - в межах грецьких територіальних вод. Але грецький патруль зазнав переслідування з боку турецького судна.

Греція відреагувала на військові погрози з боку Туреччини
На думку Афін, це є поширеною практикою, яка має на меті поставити під сумнів суверенітет Греції та спровокувати інцидент між двома країнами.

"Ця повторювана турецька практика створює небезпечне безпекове середовище і збільшує ймовірність "інциденту", який може бути використаний Анкарою для ескалації напруженості у відносинах між Грецією і Туреччиною", - написав Дендіас у своєму листі.

Грецькі ЗМІ повідомили, що Дендіас попросив Борреля активувати регламент, пов'язаний з "незаконним, непідзвітним і нерегульованим рибальством", згідно з яким "якщо третя країна не дотримується його, вона позначається як така, що "не співпрацює", і її рибна продукція може бути заборонена на ринку ЄС".

Туреччина знову погрожує Греції через "мілітаризацію" островів в Егейському морі
Така реакція "стане гучним сигналом для Анкари і продемонструє на практиці солідарність ЄС щодо країни-члена, яка майже щодня стикається з питанням про свій суверенітет і погрозами війни", зазначив Дендіас.

За оцінками афінських аналітиків, Туреччина намагається штучно нагнітати напруженість у відносинах з Грецією напередодні важливих загальних виборів, що відбудуться у червні.

Останні соціологічні опитування свідчать, що турецька молодь відвертається від партії президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана, вона посідає останнє місце в молодіжних симпатіях.

Як повідомлялося, інфляція в Туреччині різко сповільнилася в грудні, що може допомогти президенту Реджепу Таїпу Ердогану напередодні національних виборів.

Теми:

Ще на цю тему