У Криму загарбники відкрили 239 справ «за дискредитацію збройних сил рф»

20:20 11.01.2023

У тимчасово окупованому Криму російські загарбники відкрили 239 справ «за дискредитацію збройних сил рф».

Про це постійна представниця Президента України в АРК Таміла Ташева повідомила під час брифінгу, передає Укрінформ.

«За так званою статтею про фейки, яка набула чинності лише 5 квітня минулого року, в окупованому Криму вже відкрито 239 справ «за дискредитацію збройних сил рф». У 200 випадках людей оштрафували на суму від 30 до 50 тисяч рублів, деякі громадяни отримали ще й адмінарешт до 15 діб за іншими статтями», - зазначила Ташева, додавши, що значну частину вироків окупаційні судові реєстри не оприлюднюють.

За її словами, незаконні штрафи за цією статтею вже заплатили 192 особи, шестеро людей оштрафовані двічі, а ще двоє – тричі. Однак попри тиск окупантів, наголосила Ташева, спротив не спадає, а навпаки – прогресує та трансформується.

«У травні людей штрафували за коментар «Ні війні» чи «лайк» під постом про злочини армії рф в Україні. Зараз рф карає за виконання українських пісень і вигуки» Слава Україні», «Збройні сили йдуть», «Україна повертається», - зауважила вона.

Представниця Президента додала, що усі незаконні рішення в Криму ухвалювали 69 окупаційних суддей, і майже всі вони є громадянами України.

«Дії цих осіб прямо порушують права і свободи українських громадян, які проживають в окупованому Криму. І ці так звані судді обов'язково понесуть відповідальність за свої злочини», - підкреслила Ташева.
 

Ще на цю тему