У РФ засудили п’ятьох кримських  політв'язнів до 13 років у колонії суворого режиму

17:00 11.01.2023


Сьогодні, 11 січня, у Південному окружному військовому суді Ростова-на-Дону оголосили вирок політв'язням Сервету Газієву, Джемілю Гафарову, Аліму Карімову, Сейрану Муртазі та Ерфану Османову.

Про це, як пише QIRIM.News, повідомляє Кримська солідарність.

Головуючий суддя Валерій Опанасенко визнав підсудних винними. Всім політв'язням присудили 13 років у колонії суворого режиму з першими двома роками у суворих умовах в'язниці. Також на всіх поширюється обмеження свободи пересування після звільнення терміном на 1 рік, для Сервета Газієва та Аліма Карімова – 1 рік та 6 місяців.

Умови обмежень забороняють виходити з дому з 22 до 6 години, відвідувати масові заходи, брати участь у них, виїжджати з Криму без дозволу наглядового органу, змінювати місце проживання. Підсудним потрібно буде з'являтися у ФСВП 2 рази на місяць для реєстрації, - йдеться у повідомленні.

Вирок суду політв'язні слухали в чорних футболках з гаслами: «Народженим у депортації помирати теж у депортації?», «Іслам не дорівнює тероризму, стоп 205.5», «Ліквідація всіх незгодних», «Іслам проти терору та насильства, стоп 205».

Фото: "Кримська солідарність"

У цій п'ятірці найстаріші учасники «другої Сімферопольської групи» Хізб ут-Тахрір. Джемілю Гафарову – 60 років, Сервету Газієву – 62 роки. Обидва страждають від багатьох хронічних і набутих в ув'язненні. У Гафарова інвалідність 2-ї групи через ниркову недостатність.

Судовий розгляд тривав близько 2 років. У дебатах російський прокурор Олександр Бондарєв вимагав для них від 13 до 13,5 років позбавлення волі. На перші 5 років він вимагає відправити обвинувачених у найжорсткіші умови тримання.
 

Ще на цю тему