Морський транспорт забезпечив більше половини експортних перевезень України у 2022 році / Інфографіка

11:00 11.01.2023

Попри труднощі, пов’язані з російським військовим вторгненням в Україну та блокуванням торгових шляхів у Чорному морі морський транспорт став лідером в експорті товарів за підсумками 2022 року — 53,86 млн тонн, або 54% загального обсягу експорту. 

Про це повідомила прес-служба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, пише видання Порти України.

На другому місці за обсягом експортних вантажів залізниця — 33,73 млн тонн, на третьому автомобільний транспорт — 12 млн тонн.

Інфографіка: mtu.gov.ua

З понад 30 млн тонн імпортних товарів за минулий рік більше третини, або 10,67 млн тонн було перевезено вантажівками. На другому місці за обсягом завезеного в країну імпорту залізниця — 9,89 млн тонн, а на третьому морський транспорт — 7,16 млн тонн.

Обсяг імпорту найбільш стрімко збільшувався з березня до травня. У цей час галузі вдалось повернутись до обсягу міжнародних автомобільних вантажних перевезень, який Україна мала до повномасштабного вторгнення Росії. Від травня до останнього дня року обсяг імпортних товарів, які були ввезені в країну автотранспортом, постійно і поступово збільшувався.

Інфографіка: mtu.gov.ua

Загалом у 2022 році Україна експортувала майже 99,8 млн тонн товарів та імпортувала — понад 30,34 млн тонн товарів. Вартість експорту склала майже $44,2 млрд, а імпорту — більш як $54,5 млрд.

Ключовими факторами нормалізації торговельної логістики в 2022 році в МІУ називають укладання з ООН та Туреччиною «Зернової ініціативи», яка дозволила розблокувати порти Великої Одеси, підписання Угоди про лібералізацію вантажних автомобільних перевезень з ЄС, розвиток прикордонної інфраструктури, зокрема збільшення пропускної спроможності існуючих автомобільних та залізничних пунктів пропуску, а також відкриття нових, та нарощування вантажоперевалки в портах Дунайського портового кластеру.
 

Ще на цю тему