Для мешканців окупованого Криму спростили процедуру отримання українського свідоцтва про народження

15:40 05.01.2023

Міністерство юстиції України спростило для мешканців окупованого Криму процедуру отримання українського свідоцтва про народження. Документи, зокрема, можна отримати, звернувшись за допомогою до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Про це повідомляє постійне представництво президента України в Автономній Республіці Крим, пише Центр журналістських розслідувань.

Як зазначається, у грудні 2022 року Мінюст України вніс зміни до наказу «Про впорядкування відносин з державної реєстрації народження в умовах воєнного стану», зокрема, було розширено коло осіб, які можуть отримати свідоцтво про народження або витяг із Реєстру про державну реєстрацію народження.

«Такі зміни надають можливість жителям тимчасово окупованої території звернутись до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини за допомогою в отриманні зазначених документів. Вказане положення спрощує процедуру отримання документа про народження особи й надає право адвокатам отримати відповідний документ, без необхідності надання адвокатського договору разом з документами, які посвідчують його повноваження», – йдеться у повідомленні.

Як вказується, відтепер отримати відповідні документи може заявник, один із батьків дитини, баба/дід, повнолітні брат і сестра, тітка, дядько, мачуха/вітчим дитини або її представник, який діє на підставі нотаріально посвідченої довіреності чи одного з документів, які посвідчують повноваження відповідно до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

«До того ж, отримати свідоцтво може Уповноважений Верховної Ради України з прав людини – особисто або через свого представника», – додали у представництві.

Спрощена процедура діє на період воєнного стану та впродовж одного року з дня його припинення чи скасування.

Зміни до наказу Мінюсту розроблено за участі представництва президента в АРК у рамках роботи Координаційного штабу з питань забезпечення виїзду громадян України з тимчасово окупованої Російською Федерацією території України, зокрема Автономної Республіки Крим та м. Севастополя, через територію інших країн на територію України, допомоги у поверненні в Україну.
 

Ще на цю тему