Українським компаніям можуть дозволити перестраховувати воєнні ризики для іноземних суден

20:40 02.01.2023

Українські страховики зможуть сплачувати іноземним компаніям за воєнні ризики. Таку ініціативу запропонувало Міністерство аграрної політики та продовольства на засіданні Координаційної ради минулого тижня, повідомила прес-служба міністерства.

Пропозиція обумовлена відмовою страхувальників Клубу IG (асоціації, що представляє інтереси майже 90% світових страхових компаній) покривати ризики, пов’язані з війною. Так, із 1 січня 2023 року на регіон України, Росії, Білорусі та Молдови не поширюватиметься продовження або укладення нових договорів у частині збитків/шкоди, заподіяної через військові дії. Тобто не покриватиметься один із трьох полісів, необхідних для морських перевезень, — це ризики відповідальності судновласника, пов’язані з війною. Інші ризики покриватимуться без змін.

За результатами дискусії члени Координаційної ради підтримали пропозицію першого заступника міністра аграрної політики та продовольства Тараса Висоцького звернутися до Кабінету міністрів з ініціативою дозволити українським страховим кампаніям сплачувати за кордон за перестрахування. За цієї умови вони зможуть страхувати відповідні ризики”, — повідомили в Мінагропроді.

Також на засіданні Координаційної ради розглянули покращення алгоритму формування черги на проходження інспекції СКЦ. Зокрема, пропонується синхронізувати плани портових операторів із проходженням суден протоки Дарданелли та протоки Босфор.

Координаційна рада була створена для вирішення проблемних питань у сфері розвитку транзитного потенціалу та логістики. До її складу входять представники Мінагрополітики, Мінінфраструктури, Мінекономіки, Мінфіну, МЗС, «Укрзалізниці», Держприкордонслужби, Держпродспоживслужби, Держмитслужби, «Укртрансбезпеки», АМПУ та профільних асоціацій.

Ще на цю тему