Через санкції та низькі ціни на нафту російський рубль впав до восьмимісячного мінімуму – CNN

11:00 30.12.2022

Російський рубль впав до восьмимісячного мінімуму в четвер, 29 грудня, через падіння світових цін на нафту та санкції Заходу, спрямовані на російський енергосектор. 

Про це повідомляє CNN, пише видання ZN.UA.

Зараз державна валюта РФ впала на 18% з весни і коливається на рівні приблизно 72-75 рублів за один долар США. Це найнижчий показник з квітня, коли Центральний банк росії був змушений застосовувати штучні заходи з підтримки валюти. 

«Після того, як рубль знизився майже вдвічі в перші тижні війни, більшу частину року тримався напрочуд добре, торгуючись у вузькому діапазоні. Рублю допомогли заходи центрального банку Росії, який більш ніж удвічі підвищив процентні ставки на початку війни, запровадив контроль над капіталом і змусив експортерів конвертувати 80% своїх доходів у рублі, штучно створюючи попит на валюту. Пізніше він скасував деякі з цих політик, коли обмінний курс стабілізувався», – пише видання.

Причини падіння – це нафта і санкції. Ціна на нафту, яка є найбільшим експортним товаром росії, знизилася приблизно на третину в порівнянні з піковим значенням у червні. Також було введено ембарго ЄС на морську нафту та діючі західні механізми обмеження цін, тому доходи РФ від експорту нафти, скоріш за все, впадуть. Це означає менше іноземної валюти на підтримку рубля.

За останній тиждень на нафтовому ринку, що завершився 16 грудня, нафтовий експорт із російських портів обвалився на 54%. І попри всі погрози президента РФ Владіміра Путіна російська нафта все одно постачається до Індії в рамках граничної ціни.
 

Ще на цю тему