Порти Великої Одеси відправили зерновим коридором 605 суден

17:40 28.12.2022

В рамках реалізації Ініціативи про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування морські порти Одеса, Чорноморськ та «Південний» відправили 605 суден, які експортували 15,9 млн тонн агропродукції до країн Азії, Африки та Європи. 

Про це повідомила прес-служба Міністерства інфраструктури, пише видання Порти України.

У вівторок і середу, 27-28 грудня, порти Великої Одеси відправили 11 суден із 442 тис. тонн агропродукції. Серед них балкер ALANDA STAR з 30,8 тис. тонн пшениці для Єгипту, а також танкер EUROCHAMPION з 45 тис. тонн олії для Індії.

Ключовою перешкодою в роботі зернового коридору залишається гальмування з боку Росії під різними приводами інспекції суден у Босфорі. Це призвело до стабільної черги в 90+ суден, мільйонних збитків вантажовласників, недоекспорту мінімум в 5-6 млн тонн впродовж року”, — зазначили в МІУ.

Станом на 27 грудня в Босфорі на інспекцію очікували 96 суден, з яких 71 судно — на вхід до портів, а 25 — вже завантажені агропродукцією.

Щоденно відбувається 6 з 10 запланованих інспекцій. Окрім зменшення кількості інспекційних груп, російська сторона вдалась до тактики затягування часу самих інспекцій через вимоги перевіряти параметри суден, які не регламентуються документами СКЦ та не мають жодного відношення до предмету перевірки. Через такі дії скорочується кількість флоту, який рухається під завантаження українською агропродукцією. Таким чином нещодавно порт Одеси відправив балкер BRAVE M з 28 тис. тонн зерна для африканської Лівії. До цього він місяць очікував на інспекцію в коридорі, щоб зайти до порту під завантаження”, — поінформували в МІУ.

Станом на 26 грудня в рамках зернової ініціативи порти Великої Одеси відправили 594 судна, які експортували 15,5 млн тонн українського продовольства до країн Африки, Азії та Європи.

Наприкінці липня представники України, Туреччини та ООН підписали у Стамбулі Ініціативу щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів, яка покликана частково розблокувати українські морські порти Одеса, Чорноморськ і «Південний» для експорту зерна та добрив. Аналогічну угоду ООН та Туреччина підписали з Росією.

Перше завантажене судно в рамках Ініціативи вийшло з Одеського порту 1 серпня. Перше судно під завантаження зайшло до порту Чорноморськ 7 серпня і залишило порт 13 серпня.

На зустрічі у Стамбулі у листопаді погоджено продовження дії Ініціативи з безпечного транспортування агропродукції через Чорне море під егідою ООН ще на 120 днів — до середини березня 2023 року.
 

Ще на цю тему