МЗС Китаю заявляє про поглиблення зв'язків із Росією — AP

09:40 26.12.2022

Міністр закордонних справ Китаю Ван І у неділю сформулював офіційну позицію своєї країни щодо війни в Україні та дав зрозуміти, що Китай поглиблюватиме зв'язки з Росією наступного року.

Як пише ZN.ua, про це повідомляє AP NEWS.

Виступаючи з відеозв'язку на конференції в Пекіні, він звинуватив США у погіршенні відносин між двома найбільшими економіками світу, заявивши, що Китай "рішуче відкидає помилкову політику Сполучених Штатів щодо КНР".

Ван заявив також, що Китай "поглиблюватиме стратегічну взаємну довіру та взаємовигідну співпрацю" з Росією.

"Щодо кризи в Україні ми послідовно дотримуємося основоположних принципів об'єктивності та неупередженості, не віддаючи переваги тій чи іншій стороні, не підливаючи олії у вогонь і тим більше не прагнучі отримати вигоди із ситуації", - заявив Ван.

Ван також звинуватив США в "односторонньому залякуванні" і заявив, що Китай продовжуватиме відігравати конструктивну роль у вирішенні української кризи своїм власним шляхом.

Крім того, глава китайського МЗС заявив, що Китай буде прагнути повернути відносини зі США на колишній рівень, наголосивши, що вони погіршилися через те, що "Сполучені Штати наполегливо продовжують розглядати Китай як свого головного конкурента і займаються відвертою блокадою, придушенням та провокаціями. проти Китаю».

Ван підкреслив, що досвід показав, "що Китай та США не можуть розійтися або розірвати ланцюжки поставок".

Китай протистоїть тиску Заходу у питаннях торгівлі, технологій, прав людини та своїх претензій на широку смугу західної частини Тихого океану.

Його відмова засудити вторгнення в Україну і приєднатися до інших країн у введенні санкцій проти Росії ще більше підірвала зв'язки і посилила розкол, що намітився, з більшою частиною Європи.
 

Ще на цю тему