Японські компанії відмовилися страхувати судна в російських водах: надто небезпечно через війну

17:00 24.12.2022

З 1 січня три японські страхові компанії припинять страхування судів від військових ушкоджень у всіх російських водах. Можлива небезпека поширилася межі Чорного і Азовського морів.

Tokio Marine & Nichido Fire Insurance, Sompo Japan Insurance та Mitsui Sumitomo Insurance почали інформувати судновласників про своє рішення у п'ятницю, 24 грудня, пише Цензор.НЕТ.

Цей крок, зроблений приблизно через 10 місяців після початку російського вторгнення в Україну, був викликаний відмовою закордонних перестрахувальних компаній брати на себе ризики, пов'язані з Росією.

Рішення японських страховиків означає, що покриття військової шкоди не надаватиметься ніде в російських водах - навіть на Далекому Сході, далеко від війни в Україні. Відсутність додаткового покриття для російських вод зробило б там плавання надто ризикованим для більшості операторів.

Через неможливість забезпечити страхове покриття може постраждати японський імпорт зрідженого газу з російського проекту "Сахалін-2" та інших країн.

Судновласники мають передплатити додаткову страховку від військової шкоди перед плаванням через українські та російські води. Страховики повинні бути повідомлені заздалегідь, щоб стежити за умовами виплат та премій. З наступного року судновласники більше не матиме такої можливості від трьох японських страховиків.

Також читайте: РФ готувала напад на Японію влітку 2021 року, але згодом передумала, - Newsweek

Рішення страховиків відображає уявлення галузі про ризики, пов'язані з війною. Передбачувана небезпека поширилася за межі Чорного та Азовського морів, що знаходяться неподалік місця бойових дій.
 

Ще на цю тему