Президент Болгарії звинуватив депутатів у "розпалюванні війни" через рішення надіслати Україні зброю

17:00 23.12.2022

Президент Болгарії Румен Радєв заявив, що депутати парламенту, які затвердили постачання військової допомоги Україні, є "паліями війни", але визнав, що не має правових засобів скасувати їхнє рішення.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на БГНЕС.

Болгарія розпочала логістичну операцію з відправки військової допомоги до України
За словами Радєва, парламент Болгарії ухвалив рішення про військову допомогу Україні переважною більшістю, таким чином зобов'язавши тимчасовий уряд укласти договір із Україною на отримання такої допомоги.

"Відповідно до правового поля, вето (президента) не може змінювати текст вже укладеного міжнародного договору. Тобто, вето є абсолютно безглуздим. Звернення до Конституційного суду після ратифікації міжнародного договору неможливе", – додав він.

Болгарський президент також сказав, що Міноборони країни проаналізувало запити України, і в пакеті допомоги не будуть "літаки, зенітно-ракетні комплекси або танки, які можуть завдати шкоди нашим бойовим спроможностям".

16 грудня парламент Болгарії остаточно затвердив угоду з Україною про постачання озброєнь, обладнання та боєприпасів. А раніше, в листопаді, Народні збори Болгарії підтримали резолюцію про постачання Україні військової та технічної допомоги.

Ще на цю тему