Німеччина завершила націоналізацію головного імпортера російського газу до країни

19:40 22.12.2022

Уряд Німеччини завершив процес націоналізації компанії Unoper, яка була головним постачальником російського газу до країни.

Про це йдеться у спільній заяві міністерств фінансів та економіки, пише НВ.

Милі лаються. Головний імпортер російського газу до Німеччини подає до арбітражу проти Газпрому

У повідомленні відомств йдеться, що Uniper керує критично важливою енергетичною інфраструктурою та відіграє центральну роль у постачанні електроенергії та природного газу до Німеччини.

Уряд Німеччини купує загалом близько 99% акцій компанії за ціною 1,7 євро за папір. При цьому 6% акцій уряд ФРН купує у колишнього найбільшого акціонера Uniper, компанії Fortum, за 500 млн. євро.

При цьому Федеральний уряд Німеччини планує до 2028 року знизити свою частку в компанії так, щоб вона не перевищувала 25% плюс одну акцію.

Уряд зможе продовжити цей період лише з дозволу Єврокомісії. Націоналізацію компанії загалом вона схвалила 20 грудня.

Компанія Uniper зіткнулася з глибокою кризою через припинення постачання газу з Росії газопроводом Північний потік і сильних коливань цін на газ у 2022 році.

У вересні повідомлялося, що уряд Німеччини вирішив націоналізувати Uniper.

На початку листопада Uniper повідомив про збитки з початку року 40 млрд євро. Причиною стало повне припинення постачання російського газу, від якого компанія залежала, і необхідність шукати йому заміну на спотовому ринку за високими цінами.
 

Ще на цю тему