Нафтотрейдери почали уникати танкерів, які раніше транспортували російську нафту

16:20 22.12.2022

Найбільша нафтова компанія США Exxon Mobil Corp. почала вимагати, щоб з 5 грудня судновласники переконалися, що на танкерах, які вона орендує, не перевозять нафтові вантажі, які або є російськими, походять з Росії, або походять від особи, пов’язаної з Росією. 

Якщо цього не зробити, Exxon може припинити дію чартеру, повідомляє виданя Порти України з посиланням на Enkorr.

Компанія застосувала підхід подібний до підходу Shell, яка в першу чергу віддає перевагу суднам, які не перевозили російську нафту в останні три вантажі.

Дії таких великих компаній лише посилюють тиск на власників, змушуючи їх вибирати між російськими чи неросійськими інтересами. Судноплавні компанії, які мають намір транспортувати національні барелі, вже можуть отримати стандартне страхування галузі та низку інших послуг G7, лише якщо вантаж, який вони перевозять, коштує $60 за барель або менше. Заходи включали пункт про те, що якщо компанії платять понад $60, вони не можуть отримати доступ до ключових послуг ЄС з перевезення російських вантажів протягом 90 днів.

Положення Exxon не поширюється на казахстанську нафту Каспійського трубопровідного консорціуму (КТК), якщо продавець не є росіянином або не пов’язаний з Росією, і отримано казахстанський сертифікат походження.

Мандат Exxon розширюється з 5 лютого 2023 року на російські нафтопродукти за винятками, що позначені вище. Саме тоді почнуть діяти нові санкції G7, що вплине на ринки нафтопродуктів.

Заходи G7 спровокували появу так званого темного флоту танкерів, які, як очікується, будуть призначені для обслуговування інтересів Росії. Такі кроки, як Exxon і Shell, ускладнюють повернення цих суден до неросійського бізнесу.

З 5 грудня Євросоюз запровадив ембарго на імпорт російської нафти на європейський ринок морським шляхом, а також граничне цінове обмеження у $60 за барель для її постачань у треті країни з використанням європейських суден або торговельних послуг. Цінова стеля погоджена із країнами G7 та іншими партнерами ЄС.
 

Ще на цю тему