Гренландія призупинила угоду про рибальство з Росією на 2023 рік

10:00 22.12.2022

Гренландія не продовжила угоду про рибальство з Росією наступного року.

Про це повідомляє видання Порти України з посиланням на «Голос Америки».

Міністерство рибного господарства Гренландії, яка є самоврядною територією Данії, поінформувало російську владу, що «у зв’язку зі скороченням запасів деяких видів риб, обмінятися квотами на 2023 рік неможливо».

Влада Гренландії не згадала прямої війни в Україні у зв’язку з призупиненням угоди. Однак у жовтні прем’єр-міністр Муте Егеде заявив, що Гренландія «дотримуватиметься санкцій ЄС проти Росії та російських компаній».

Євросоюз запровадив кілька пакетів санкцій проти Москви у зв’язку з її вторгненням в Україну, в рамках яких російським суднам було заборонено швартуватись у європейських портах. Проте в листопаді автономні Фарерські острови, що належать Данії, продовжили угоду про рибальські квоти з Росією на один рік, незважаючи на війну. Крім того, Норвегія, яка є членом НАТО, надала російським рибальським траулерам виняток із правил і погодила з Росією квоти на вилов риби в Баренцевому морі наступного року.

Угода про рибальство між Гренландією та Росією діє з 1992 року. Згідно з документом, рибалки в Гренландії можуть ловити рибу, переважно тріску, в Баренцевому морі, тоді як російським рибалкам дозволено ловити палтуса у водах Гренландії.
 

Ще на цю тему