Прем'єрка Молдови про можливу загрозу нападу РФ: готуємось до будь-яких сценаріїв

20:20 21.12.2022

Уряд Молдови готується до всіх можливих сценаріїв розвитку подій, пов’язаних із загрозою військового нападу Росії.

Про це, як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на NewsMaker, у середу перед засіданням уряду заявила прем’єр-міністерка Молдови Наталія Гаврилиця.

"Ми як уряд завжди враховуємо всі ризики і готуємося до будь-яких сценаріїв. Так ми вчинили в галузі енергетики, щоб забезпечити людей електрикою та опаленням. Так ми вчинили і у сфері внутрішніх справ, коли підготували плани і на випадок нової хвилі біженців, і для подолання логістичної кризи. Так ми чинимо і в царині безпеки – готуємося, щоб бути поруч із людьми і забезпечити проєвропейський курс Молдови. Тому що це означає інвестиції та процвітання", - сказала вона.

Міністр оборони Молдови вважає, що РФ не планує вторгнення в його країну
Пізніше глава молдовського уряду зазначила на пресконференції, що немає ризиків, про які влада не заявляє публічно.

"Це все ті ж ризики, які ми бачили раніше, всі вони пов'язані з війною в Україні", - сказала Гаврилиця, згадавши зокрема загрозу нової хвилі біженців і гібридної війни.

За кілька днів до того керівник Служби інформації та безпеки Молдови Александру Мустяце сказав, що ризик вторгнення Росії на молдовську територію зберігається і може реалізуватися вже у 2023 році, але це залежатиме від ходу бойових дій в Україні.

Як повідомлялося, Молдова звернеться за допомогою до Румунії, якщо конфлікт в Україні пошириться на її територію, а відносини з Російською Федерацією погіршаться.

Наприкінці червня президент Володимир Зеленський заявив, що Україна відповість на спроби ударів з території невизнаного Придністров'я. А керівник Головного управління розвідки міністерства оборони Кирило Буданов заявив, що Україна готова допомогти Молдові з деокупацією території Придністров’я.

Ще на цю тему