«Укренерго» оголосило надзвичайну ситуацію через ракетні обстріли

15:00 16.12.2022

«Укренерго» оголосило надзвичайну ситуацію в енергетиці країни, яка настала внаслідок російських ракетних обстрілів 16 грудня.

Як пише ZN.ua, про це повідомляється на сайті оператора.

«Відповідно до Правил ринку (Розділ 9 пп. 9.1.2), повідомляємо про настання надзвичайної ситуації, починаючи з розрахункового періоду з 09:00 16.12.2022 року», - йдеться у повідомленні.  

Внаслідок масованих ракетних обстрілів електроенергетичної інфраструктури України (теплові електростанції, гідроелектростанції, підстанції магістральних мереж 330-750 кВ) відбулася втрата понад 50% споживання Об'єднаної енергетичної системи України, що відповідно п. 2.4 Кодексу системи передачі визначає настання режиму системної аварії.

Це означає, що через пошкодження підстанцій та генеруючих потужностей немає технічної можливості забезпечити електрикою понад 50% споживачів країни (включно з критичною інфраструктурою). «Тобто неможливо ні виробити більше енергії, ні транспортувати її», – пояснив у коментарі «Бабелю» директор «Центру досліджень енергетики» Олександр Харченко.

Внаслідок ракетних обстрілів 16 грудня у Полтаві та Харкові світло зникло повністю, у Києві введено екстрені відключення світла, є проблеми з водопостачанням. У столиці, Харкові і Дніпрі зупинили рух метро, а "Укрзалізниця" попереджає про затримку потягів у зв'язку з пошкодженням залізничних дільниць в чотирьох областях.
 

Ще на цю тему