Росія вимагає змінити «зернову угоду» та знову звинувачує Україну

14:00 14.12.2022

У рф вимагають «скоригувати» Стамбульські угоди через те, що українську продукцію нібито відправляють, здебільшого, не до бідних країн.

«Вважаємо, що потрібні корективи. Адже спочатку мета зусиль, які докладали і генсек ООН, і президент Туреччини, полягала, повторю, у тому, щоб допомогти найбіднішим країнам», — заявив заступник міністра закордонних справ рф Сєргєй Вєршинін після переговорів у Стамбулі, пише usm.media.

Російський чиновник стверджує, що наразі зерно постачають, насамперед, у доволі забезпечені та розвинені країни. 

Також Вєршинін зазначив, що у поставках російського продовольства є «деякі зрушення».

Нагадаємо, протягом останніх місяців Україна відправила судна з агропродукцією, зокрема, до Індії, Алжиру, Ємену, Ефіопії та інших країн, де є нестача продовольства. Крім того, у листопаді запрацювала гуманітарна ініціатива Grain from Ukraine, у рамках якої Україна планує відправити понад 60 суден із продовольством до Ефіопії, Судану, Південного Судану, Сомалі, Конго, Кенії, Ємену тощо.

Зі свого боку росія, критикуючи роботу «зернової ініціативи», водночас саботує її. Представники країни-терориста у Спільному координаційному центрі в Стамбулі навмисно затримують інспекції суден з українським збіжжям. Через це понад 80 суден чекають перевірок, простоюючи в черзі по 3-5 тижнів, а експорт української продукції «зерновим коридором» у листопаді впав на 1 млн тонн, порівняно з жовтнем.
 

Ще на цю тему