Після розмови з Путіним Єрдоган заговорив про експорт «зерновим коридором» не лише агропродукції

18:30 11.12.2022

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган поговорив телефоном з російським президентом Владіміром Путіним.

Серед іншого, сторони обговорили двосторонні зв'язки країн, зокрема у сфері енергетики, «зернову угоду», боротьбу з тероризмом та інші питання. Про це, як пише ZN.ua, передає «Анадолу». 

Під час розмови Ердоган заявив, що за час дії «зернової угоди» з України експортували 13 млн тонн агропродукції. При цьому він зазначив, що «зерновим коридором» можна було перевозити не тільки продовольство, а й іншу продукцію.

Президент Туреччини висловив сподівання на якнайшвидше припинення війни, розв'язаної Росією проти України.

Також під час розмови з президентом країни-агресорки Ердоган нагадав, що сепаратистська діяльність терористичної організації PKK/YPG на півночі Сирії продовжується. Президент Туреччини наголосив на важливості очищення від терористів території у понад 30 км біля кордонів Туреччини відповідно до досягнутих у Сочі у 2019 році домовленостей.

Нагадаємо, ЄС закликає Туреччину змінити свою торговельну політику щодо РФ і приєднатися до санкцій Заходу проти Росії, запроваджених за вторгнення в Україну. Те, що Туреччина утримується від запровадження обмежень проти РФ, викликає занепокоєння, заявив у листі до Європарламенту голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель.

З початку повномасштабної війни РФ проти України Туреччина збільшила експорт своїх товарів у Росію, а також почала купувати більше російської нафти.

У серпні президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган та глава Кремля Владімір Путін домовилися про посилення економічної співпраці. Пізніше вони також домовилися про створення в Туреччині міжнародного газового хабу для транзиту газу РФ в інші країни.

За даними ЗМІ, окремі західні компанії можуть використовувати Туреччину як лазівку для продовження продажу своєї продукції РФ. Влада США вже попередила Туреччину про потенційні «вторинні санкції».
 

Ще на цю тему