Камікадзе з можливістю повернення. В Укроборонпромі розповіли про нові безпілотники для ЗСУ

15:30 11.12.2022

Укроборонпром активно працює над розробкою власних українських безпілотників, які є одним із найефективніших видів озброєнь у війні проти Росії.

Про це розповів керівник проєктів концерну Укроборонпром Олег Болдирєв в інтерв'ю виданню Настоящее время.

«Скоро наші „Шахеди“ прилетять до Москви». Українські далекобійні безпілотники вже давно використовуються проти окупантів — військовий

За його словами, нинішня війна рухається у напрямку битви роботизованих безпілотних систем, і Україна активно працює над тим, щоб забезпечити ними своїх захисників у необхідній кількості. Болдирєв розповів, що вже незабаром ЗСУ отримають на озброєння новий безпілотник, який допоможе завдавати ударів по тилу противника.

Болдирєв зазначає, що дрон уже практично готовий і проходить випробування. За характеристиками БПЛА схожий на іранські дрони-камікадзе, але має деякі особливості, які роблять його унікальним.

«Він уже є. Я б назвав його „нульовим пацієнтом“. Машина літає, говорячи про ударний безпілотник, мається на увазі варіант камікадзе. Але ми, українці, дуже жадібні люди. У нас будуть камікадзе з можливістю повернення», — сказав представник Укроборонпрому.

Він пояснив, що можливість «повернення» означає те, що дрони зможуть атакувати ворожі цілі кілька разів. Дальність польоту нових БПЛА складає 1000 кілометрів, а вага бойової частини безпілотника — 75 кілограмів.

В Укроборонпромі підкреслили, що розроблена модель безпілотників частково складається з деталей іноземного виробництва, проте розробка програмного забезпечення, засоби зв’язку із наземними станціями, складання та технічне обслуговування дронів здійснюється вітчизняними фахівцями.

17 жовтня у Держконцерні Укроборонпром повідомили, що завершують розробку українського ударного безпілотника.

«Дальність — 1000 км, вага бойової частини — 75 кг. Завершуємо розробку», — такі подробиці проекту повідомили тоді Facebook.

Того ж дня Фонд «Вернись живим» написав у соцмережах, що разом із Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України готує проект з пілотною назвою «Бавовна у Москві».

Згодом в Укроборонпромі розповіли, що зможуть показати військовим український ударний безпілотник до Нового року.
 

Ще на цю тему