Туреччина пропонує качати газ до Європи в обхід росії

20:30 10.12.2022

Президент Туреччини Реджеп Ердоган відродив ідею постачати газ із Туркменістану та Азербайджану до Європи через свою країну. 

Наступного тижня він зустрінеться з лідерами цих країн, щоб обговорити таку нагоду, пише Bloomberg з посиланням на високопоставлених турецьких чиновників, пише група Інформацыйний спротив.

Ідея полягає в тому, щоб транспортувати газ на судах до Азербайджану, а потім закачувати його в ланцюжок трубопроводів Південного газового коридору, який з’єднує Азербайджан із Європою через Грузію та Туреччину. Ердоган зустрінеться з президентом Туркменії Сердаром Бердимухамедовим та президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим у місті Аваза 14 грудня.

Спроби прокласти маршрут для туркменського газу до Європи велися й раніше, проте це ні до чого не спричинило. Тепер же, коли через повномасштабне вторгнення росії в Україну та запровадження санкцій Москва різко скоротила постачання газу до Європи, імпорт газу з Туркменії здається вже вірогіднішим.

Ердоган має намір зробити Туреччину ключовим маршрутом для транзиту енергоресурсів до країн ЄС, які прагнуть розширити кількість постачальників. Анкара вже вирішила подвоїти потужність Трансанатолійського газопроводу (TANAP) до 32 млрд кубометрів.
 

Теми:

Ще на цю тему