МОК офіційно не зніматиме санкції проти Росії та Білорусі

10:00 10.12.2022

Відповідне рішення ухвалили за підсумками саміту Міжнародного олімпійського комітету.

Як інформує Цензор.НЕТ, відповідне рішення було ухвалене за підсумками засідання олімпійського саміту.

У перші дні повномасштабного вторгнення МОК порекомендував усім міжнародним спортивним федераціям відсторонити Росію та Білорусь від виступів на турнірах через участь у повномасштабному вторгненні РФ в Україну. Після того президент МОК Томас Бах допускав можливість повернення спортсменів цих країн до виступів.

Проте у грудні члени Виконавчої ради МОК зазначили, що не збираються знімати відсторонення від російських та білоруських атлетів. А під час олімпійського саміту це рішення було затверджено.

Під час олімпійського саміту члени МОК проаналізували наслідки повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Переважна більшість представників Міжнародного олімпійського комітету погодилися з тим, що санкції проти Росії та Білорусі як проти держав, відповідальних за порушення олімпійського духу та хартії, мають залишатися у силі.

Також у зверненні МОК перелічені санкції, які будуть й надалі діяти проти Росії:

  • Заборона на організацію проведення спортивних турнірів в Росії та Білорусі.
  • Заборона на показ прапорів, гімнів, кольорів цих країн на спортивних заходах.
  • Відкликання олімпійських орденів у президента Росії Владіміра Путіна.

Крім цього, саміт наголосив на солідарності щодо українських атлетів та української олімпійської спільноти. Зокрема, у МОК наголосили, що й надалі докладатимуть зусиль для допомоги України підготувати сильну збірну на наступні Олімпійські ігри, що відбудуться у 2024 та 2026 роках відповідно.
 

Ще на цю тему