Танкерний флот Кіпру зменшився на 20% через санкції щодо російської нафти

10:20 08.12.2022

Кіпр втратив 20% тоннажу своїх нафтових танкерів внаслідок санкцій Європейського Союзу щодо транспортування російської нафти. 

Про це заявив заступник міністра судноплавства країни Василіс Деметріадес, повідомляє видання Порти України.

В інтерв’ю державному радіо CyBC Деметріадес повідомив, що з 6 жовтня, коли ЄС оголосив про свій намір запровадити заборону на морське транспортування російської нафти, танкери валовою місткістю 900 тис. тонн, або 20% тоннажу кіпрських танкерів було виключено з реєстру країни. За його словами, це становить близько 10% загального тоннажу суден, зареєстрованих на Кіпрі.

Дві інші країни ЄС із великими судноплавними регістрами, Греція та Мальта, зазнали ще більших втрат.

Ми звернулися до Європейської комісії з проханням вжити компенсаційних заходів для відшкодування збитків, спричинених каральними заходами, запровадженими щодо Росії”, — сказав Деметріадес.

Він повідомив, що Кіпр готує і представить до кінця січня конкретні пропозиції щодо компенсації країнам, які зазнали збитків.

Судноплавний реєстр Кіпру посідає третє місце в ЄС та одинадцяте місце у світі.

З 5 грудня Євросоюз запровадив ембарго на імпорт російської нафти на європейський ринок морським шляхом, а також граничне цінове обмеження у $60 за барель для її постачань у треті країни з використанням європейських суден або торговельних послуг. Цінова стеля погоджена із країнами G7 та іншими партнерами ЄС.
 

Ще на цю тему