Перебої в електропостачанні України можуть призвести до ядерної аварії - Держдеп

08:00 08.12.2022

У США наголошують на необхідності забезпечити безперебійне електропостачання атомних станцій України. 

Про це заявила перша заступниця помічника Держсекретаря США в Бюро з міжнародної безпеки та ядерного нерозповсюдження Енн Ганзер, передає ZN.ua з посиланням на Голос Америки.

“Напади Росії призводять до відключення зовнішнього живлення українських атомних електростанцій. Це дуже важливо. Це змушує реактори на станціях аварійно зупинятися”, - зазначила представниця Держдепу.

Вона наголосила, що надійне зовнішнє електропостачання є необхідним для безпечної роботи українських атомних електростанцій, будь-якої електростанції загалом. А без зовнішнього електропостачання, за допомогою якого охолоджується ядерне паливо, це може призвести до ядерної аварії.

"Це важливо, і ці атаки потрібно припинити", - наголосила Енн Ганзер.

Вона висловила переконання, що росіяни навмисне ціляться по енергетичній інфраструктурі, і назвала їхні дії неприйнятними.

“Ці напади є неприйнятними. Вони є ганебним продовженням і без того жорстокої, невиправданої війни Росії проти України, особливо проти українського народу”, - сказала представниця Держдепу.

Нагадаємо, 2 грудня генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі заявив, що переговори щодо зони безпеки навколо Запорізької АЕС близькі до завершення.

Проте вже 6 грудня представниця міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова заявила, що російська сторона не передаватиме контроль над Запорізькою атомною електростанцією в межах угоди про створення зони ядерної безпеки довкола неї.
 

Ще на цю тему