Болгарія починає підготовку до карбування євромонет в очікуванні переходу на спільну валюту

15:40 07.12.2022

Болгарський президент Румен Радев оголосив, що Болгарія розпочинає підготовку до карбування монет євро, що вважається символічним кроком, оскільки країна, яка ще не є членом єврозони, демонструє готовність прийняти євро.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Euractiv.

У меморандумі, підписаному у вівторок, Болгарія, країни єврозони і Європейська комісія погодилися, що Болгарія може почати підготовку до карбування монет, без гарантій, що Болгарія вступить в єврозону.

"Підписання меморандуму є визнанням зусиль кількох урядів, в тому числі зусиль тимчасового уряду, спрямованих на боротьбу з величезною інфляцією. Також визнаються зусилля, спрямовані на макроекономічну стабільність", - сказав Радев.

Технічно меморандум дозволяє карбувати певну кількість пробних монет з болгарською символікою, повідомили в міністерстві фінансів.

За словами голови Національного банку Болгарії Дімітара Радева, оголошення про підготовку до карбування монет підвищило шанси Болгарії бути прийнятою в єврозону на 30-40%.

Болгарія прагне вступити в єврозону з 1 січня 2024 року. Навесні 2023 року країна попросить Європейський центральний банк і Єврокомісію підготувати конвергентний звіт, щоб оцінити, чи відповідає Болгарія умовам.

Наприкінці жовтня парламент прийняв рішення про те, що уряд і центробанк повинні прискорити зусилля по введенню євро в Болгарії з 1 січня 2024 року.

Ще на цю тему