Прем’єрка Литви закликала надати Україні ракети великої дальності

14:00 07.12.2022

Сполученим Штатам або європейським країнам вже давно слід надати Україні ракети великої дальності. 

Про це заявила прем'єрка Литви Інґріда Шимоніте в інтерв'ю Politico, пише "Європейська правда".

Шимоніте перебуває в США, де зустрічається з віцепрезиденткою Камалою Гарріс, членами Конгресу та литовськими емігрантами в Пенсильванії. На її думку, Захід міг би зробити більше, щоб допомогти Києву захистити себе.

WSJ: США надіслали Україні HIMARS із обмеженою дальністю ударів, щоб ними не можна було уразити РФ
"Українцям потрібна така зброя", - сказала Шимоніте, додавши, що це можуть бути або ATACMS американського виробництва, або європейський аналог. 

На її думку, українські військові можуть швидко освоїти будь-яку з цих систем і потребують цієї зброї, щоб краще атакувати російські позиції на території України. 

"Я думаю, що ми повинні довіряти їхнім можливостям", - сказала вона.

Прем'єрка відмовилася коментувати повідомлення про те, що Україна розгортає безпілотники для нанесення ударів по військових базах в глибині Росії, заявивши, що важко підтвердити те, що сталося, через досвід Москви із проведення операцій під чужим прапором. 

Але вона зазначила, що підтримає все, що потрібно Україні, щоб захистити себе від російської агресії.

США поки відмовляються передати Україні далекобійні ракетні системи ATACMS – ЗМІ
Шимоніте не розуміє, чому деякі її європейські колеги наполягають на мирних переговорах, коли президент Росії Владімір Путін не демонструє жодних ознак бажання вести серйозні переговори. 

"Путін не зацікавлений у мирі. Я не можу зрозуміти, які гарантії безпеки потрібні країні, яка ніколи не була під загрозою будь-якого нападу", - сказала вона.

За даними ЗМІ, Україна звернулася до США з проханням передати далекобійні ракетні системи ATACMS з умовою узгоджувати цілі, що будуть ними уражені – таким чином у Києві хочуть подолати опір Вашингтона, який побоюється можливої ескалації.

Раніше речниця Міністерства закордонних справ РФ Марія Захарова заявила, що Росія вважатиме постачання Україні далекобійних ракет вступом США у війну.

Ще на цю тему