Болгарію розлютила заява прем'єра Нідерландів щодо блокування вступу до Шенгену

15:40 05.12.2022

Президент Болгарії та тимчасово виконуючі обов'язки міністрів відповіли прем'єр-міністру Нідерландів Марку Рютте на його коментарі про причини блокування заявки Софії на приєднання до Шенгенської зони.

Про це пише Euractiv, повідомляє "Європейська правда".

Нідерланди рішуче виступають проти вступу Болгарії, а Рютте заявив, що Болгарія допускає корупцію на своїх кордонах.

"Нещодавно загинули троє болгарських поліцейських, які захищали зовнішній кордон ЄС. Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте неприйнятно припустив, що цей кордон можна перетнути за 50 євро. Замість того, щоб отримати європейську солідарність, Болгарія отримує цинізм", - заявив президент Румен Радев.

Головний прокурор Болгарії Іван Гешев також приєднався до критики нідерландського лідера.

"У зв'язку із заявою прем'єр-міністра Королівства Нідерландів Марка Рютте про те, що він "хоче виключити можливість незаконного перетину кордону між Туреччиною і Шенгенською зоною в Болгарії за допомогою банкноти в 50 євро", як генеральний прокурор Республіки Болгарія заявляю, що прокуратура не має для таких припущень ні даних, ні доказів", - йдеться в заяві його відомства.

Найбільш гостро на це відреагував Стефан Янев, колишній в.о. прем'єр-міністра, а нині лідер партії "Болгарський підйом". Він навіть подав на розгляд парламенту проєкт рішення, яке б змусило прем'єр-міністра виступати проти всіх нідерландських ініціатив на рівні ЄС.

Виконуючі обов'язки міністрів юстиції та внутрішніх справ Крум Зарков та Іван Демерджієв також відповіли Рютте дуже різкими коментарями.

"Щодня болгарські силовики захищають спокій всіх європейських громадян, включаючи голландців, на найважчому сухопутному зовнішньому кордоні Європейського Союзу, незважаючи на підвищений міграційний тиск - в чотири рази вище, ніж минулого року. Припущення про те, що можна перетнути кордон за 50 євро, є вкрай образливими. Наші зусилля не заслуговують на образи!", - прокоментував міністр внутрішніх справ Болгарії Іван Демерджієв, який разом з міністром закордонних справ Миколою Мілковим відвідав Нідерланди, щоб спробувати переламати позицію Гааги.

"Марк Рютте запропонував, що за 50 євро можна перетнути кордон. Болгари загинули, щоб захистити не тільки нас, але й їх. Рютте повинен бути обережним", - заявив міністр юстиції Крум Зарков.

Нагадаємо, уряд Нідерландів ухвалив рішення дати згоду на приєднання Румунії та Хорватії до Шенгенської зони, але заблокувати вступ Болгарії.

Розширення Шенгену на три країни стоїть на порядку денному зустрічі міністрів внутрішніх справ країн ЄС 8 грудня.

Європейський парламент у жовтні закликав держави-члени невідкладно дозволити Румунії та Болгарії приєднатися до Шенгенської зони. Пізніше таке рішення ухвалили і щодо Хорватії.

Ще на цю тему