У молдовського експрезидента Додона знайшли $250 тисяч доходів незрозумілого походження

17:00 03.12.2022

Національний орган непідкупності Молдови (ANI) виявив різницю в 1,17 мільйона леїв (близько 250 тисяч доларів) між доходами і витратами експрезидента, почесного голови Партії соціалістів Ігоря Додона.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на NewsMaker.

Згідно зі звітом ANI, Додон порушив правила декларування майна. Інспектори з непідкупності перевірили декларації експрезидента за 2016-2020 роки та виявили різницю в 1,17 млн леїв між доходами депутата і вартістю купленого ним майна.

У звіті органу зазначається, що в разі доведення провини Додона його повинні будуть позбавити права обіймати державні посади строком на три роки. Також в експрезидента мають конфіскувати майно сумнівного походження.

Орган непідкупності представив свої висновки суду. Додон може протягом 30 днів оскаржити їх в Апеляційній палаті Кишинева.

Додон відмовився засуджувати ракетні удари РФ: "Лише якщо нападуть на нас"
Ігор Додон перебував під домашнім арештом з 26 травня у зв’язку з так званою справою про "кульок" - що отримала назву за відеозаписом, на якому видно, як Додон отримує чорний пакет від колишнього "володаря Молдови", олігарха й лідера Демпартії Влада Плахотнюка. 

6 жовтня прокуратура повідомила про завершення розслідування, 17 жовтня почався судовий розгляд справи. За версією прокурорів, Додон отримав від Плахотнюка від 600 тисяч до мільйона доларів США, кошти мали піти на витрати партії.

Додон провину не визнає. Він стверджує, що справу сфабриковано. 18 листопада експрезидента перевели з-під домашнього арешту під судовий контроль – це означає, що він зобов'язаний не виїжджати з країни протягом 60 днів.

Детальніше про звинувачення проти Додона, що є першою подібною справою в історії Молдови, читайте у статті: Зрада президента: як Молдова дійшла до арешту Додона та що це змінить у відносинах з РФ.

Ще на цю тему