Виправдовував захоплення Криму: СБУ оголосила про підозру митрополиту Кіровоградської єпархії УПЦ

17:20 02.12.2022

Служба безпеки України сьогодні оголосила про підозру митрополиту Кіровоградської єпархії УПЦ МП, який виправдовував захоплення Росією Криму. Про це повідомляє пресслужба відомства. 

За даними видання LB.ua, мова йде про Іоасафа, у якого в жовтні виявили докази проросійської діяльності, пише ZN.UA.

"Служба безпеки зібрала беззаперечні докази вини колишнього керівника Кіровоградської єпархії УПЦ (МП) у підривній діяльності проти України. Єпископ входив до найближчого оточення московського патріарха Кирила, з яким координував поширення прокремлівських поглядів в регіоні, - сказано в повідомленні. - Для цього митрополит був на постійному зв’язку з очільником РПЦ і виконував його доручення щодо виправдовування російської агресії та захоплення частини території України, зокрема АР Крим". 

У Службі зазначають, що він отримував вказівки від Москви у вигляді письмових циркулярів. Також проводилися окремі зустрічі з російськими церковниками у Росії. 

У церквах на Кіровоградщині після таких дій роздавалася ворожа пропаганда. Її друкували багатотисячними накладами в типографіях країни-агресора. Власне, під час обшуків силовики й знайшли на території єпархії багато ворожих друкованих матеріалів і документи із доказами листування з московськими "кураторами".

Незалежна експертиза прийшла до висновку, що злочинна діяльність митрополита загрожує державній безпеці України.

Йому повідомили про підозру за ч. 1 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками) ККУ.

Нагадаємо, 1 грудня президент Володимир Зеленський повідомив, що РНБО просить ВР заборонити роботу УПЦ МП в Україні. Він зазначив, що Уряд внесе відповідний законопроєкт на розгляд парламенту.

Тим часом в ГУР МО після низки обшуків в приміщеннях УПЦ, які й досі тривають по країні, заявили, що готові обмінювати колаборантів з московського патріархату на українських громадян, якщо це дозволить повернути їх додому.
 

Ще на цю тему